Politica si administratie

Consiliul Judeţean, mai tare ca Prefectura

Nicolle Ebner

Descentralizarea în administraţia publică locală se va produce pe o arie destul de extinsă, însă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (CJH) a tras concluzia că aceasta nu se va face decât într-un procent de 50 la sută, deoarece majoritatea miniştrilor nu vor să renunţe la influenţa pe care o au în teritoriu.

Prefecturile, pe cale de dispariţie
Concluzia desprinsă în urma discuţiilor bilaterale, purtate, la Mamaia, la sfârşitul săptămânii trecute, între preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii de municipii, oraşe şi comune, pe de o parte, şi miniştrii din cabinetul Boc, pe de altă parte, este că adevărata putere în judeţ o va avea consiliul judeţean, în timp ce influenţa prefecturilor va fi din ce în ce mai mică, activitatea acestora rezumându-se la verificarea şi legalizarea hotărârilor de consilii. A rămas bătută în cuie decizia ca învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, post liceal, şcolile profesionale, internatele, centrele de resurse şi cele  educaţionale să treacă la consiliile locale, iar învăţământul special, la consiliile judeţene. În schimb, Ministerul Educaţiei nu vrea, deocamdată, trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea consiliilor judeţene. Pe de altă parte, „noi am propus ca directorii unităţilor de învăţământ să fie numiţi pe bază de concurs susţinut în faţa unei comisii formate la dispoziţia primarului, iar  rezultatul examinării să fie avizat de către inspectorul general. Aceeaşi formulă pentru inspectorul şcolar general, dar comisia să fie numită printr-o decizie a preşedintelui consiliului judeţean şi numirea să fie avizată de către minister”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ, care a participat la discuţiile bilaterale.

Toată puterea, în mâna preşedintelui
Conform discuţiilor, în subordinea consiliilor judeţene ar trebui să treacă toate instituţiile, direcţiile descentralizate şi serviciile publice din judeţe, adică: Spitalul judeţean Deva, Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Public de Evidenţă a Populaţiei, cel de eliberare a paşapoartelor, permise şi înmatriculări vehicule, AJOFM, ITM, Direcţia de muncă şi cea de Protecţie Socială, Direcţia Agricolă, Oficiul judeţean de consultanţă agricolă, Direcţia Fitosanitară, cea de Îmbunătăţiri funciare, cinematografele, Direcţia judeţeană pentru Cultură, direcţiile judeţene de sport şi tineret (o parte la consiliile locale, acolo unde sunt clădiri) şi o parte la consiliul judeţean, APM, Garda de mediu, Inspectoratul în Construcţii, Oficiul de Cadastru şi publicitate imobiliară, ARR, RAR, Direcţia Sanitar-Veterinară, OPC, Agenţia judeţeană pentru locuinţe. „S-a propus ca preşedintele consiliului judeţean să ia locul prefectului, în funcţia de preşedinte al ATOP, dar, cum prefectura începe să-şi piardă din putere şi atribuţii, nu am mai insistat şi pe acest aspect”, mai declară Mircea Ioan Moloţ.

Pe rol, agricultura şi poliţia locală
Potrivit lui Moloţ, se lucrează deja la descentralizarea în domeniul agriculturii, precum şi la elaborarea legii poliţiei locale, deoarece, pe lângă poliţia comunitară, primarii vor avea în subordine şi poliţia locală. În plus, „am solicitat ca şefii inspectoratelor judeţene de poliţie să fie numiţi şi eliberaţi din funcţie cu avizul preşedintelui consiliului judeţean”, menţionează Moloţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura