Flash

Cele mai frumoase aeroporturi din lume

Toată lumea le-a experimentat, dar nimeni nu s-a bucurat de ele: întârzierile din aeroporturi. Conexiunile pierdute, zborurile anulate din cauza vremii, problemele tehnice, au făcut ca aceste experienţe să nu fie tocmai plăcute. Cu toate acestea, există şi aeroporturi unde poţi petrece mai mult timp fără să te plictiseşti.
Aeroportul Internaţional din Beijing, China 1 Aeroportul International din Beijing, China
În anul 2008, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de vară, a fost inaugurat cel mai mare terminal din lume – Terminalul 3 al Aeroportului Internaţional din Beijing. Acesta este creaţia arhitectului britanic Norman Foster, care l-a proiectat şi construit în patru ani. Acoperişul său aerodinamic şi în formă de dragon, reflectă emoţia zborului, simbolurile şi culorile tradiţionale chinezeşti, roşu şi auriu. Sursele de lumină liniare au şi rolul de a te ajuta să te orientezi şi se schimbă de la roşu la galben în timp ce pasagerii înaintează prin clădire.
Aeroportul Internaţional din Carrasco, Uruguay2 Aeroportul International din Carrasco, Uruguay
Aeroportul Internaţional din Carrasco este un aeroport privat deţinut şi operat de Puerta del Sur şi deserveşte oraşul Montevideo, care este şi capitala ţării. Este unul dintre cele două aeroporturi din ţară şi a fost creat pentru a creşte capacitatea comercială şi turistică din regiune. În anul 2007, arhitectul uruguyan Rafael Vinoly a proiectat o nouă clădire care să reunească într-un spaţiu deschis, toate facilităţile unui aeroport. Zona de sosiri este creată special pentru a îndruma pasagerii către zona de bagaje şi alte servicii. Acoperişul curbat al aeroportului evocă peisajul natural al ţării, devenind nu doar o operă arhitecturală, ci şi una sculpturală.
Aeroportul Internaţional din
Denver, Statele Unite ale Americii3 Aeroportul International din Denver
Aeroportul Internaţional din Denver, deschis în anul 1996 este votat de către revista Business Traveler ca fiind cel mai bun aeroport din America de Nord din punct de vedere al siguranţei pasagerilor şi a experienţei plăcute a acestora. Acoperişul aeroportului seamănă cu un sat format din gigantice corturi conice albe, la baza Munţilor Stâncoşi. Arhitectul Curtis Fentress, un pionier în proiectele ecologice, a conceput acest aeroport ca fiind unul „verde“, cu panouri solare şi un acoperiş construit din materiale ce reflectă 20 la sută din radiaţiile solare vara şi reţine căldură pe timpul iernii. În anul 2009 i-au fost aduse îmbunătăţiri din punct de vedere operaţional, iar acum utilizează un program propriu de reciclare.
Aeroportul Internaţional din Incheon, Coreea de Sud4 Aeroportul International din Incheon
De când a fost deschis în anul 2001, Aeroportul Internaţional din Incheon a fost adeseori votat ca cel mai bun aeroport din lume din punct de vedere al experienţei pasagerilor. Arhitectul Curtis Fentress, care a proiectat şi aeroportul din Denver, l-a conceput pe baza culturii coreene. Acesta a călătorit în toată ţara şi a studiat satele tradiţionale, liniile şi formele regăsite în arhitectura clădirilor şi alte aspecte relevante ale tradiţiilor coreene. Arcul de pe linia acoperişului sugerează un templu tradiţional din Coreea, iar în holurile de la sosiri se regăsesc artefacte coreene, vechi de aproximativ 5000 de ani. Pini şi flori sălbatice sunt plantate în interiorul clădirii. Sistemul de bagaje al aeroportului este conceput să proceseze 31.000 de piese pe oră şi utilizează un sistem computerizat controlat.
Aeroportul Lyon – Saint Exupery, Franţa5 Aeroportul Lyon – Saint Exupery
Arhitectul Santiago Calatrava a realizat un design deosebit pentru acest aeroport. Profilul clădirii este cel mai impresionant, fiind format din două arcuri de oţel convergente care seamănă cu o pasăre în zbor. Având formă unei aripi, lumina naturală pătrunde uşor în interiorul clădirii. Există şi un tren de mare viteză care face legătura cu aeroportul, dar din păcate puţini oameni îl folosesc zilnic.
Aeroportul Changi, Singapore6 Aeroportul Changi
Aeroportul Changi a demarat un ambiţios program de extindere în anul 2000. Terminalul 3 a fost proiectat de CPG Corp, Skidmore, Owings şi Merrill. În interior, veţi regăsi foarte multe plante naturale ce delimitează anumite zone şi conectează spaţiile dintre check-in şi sosiri, care sunt separate printr-un perete de sticlă. Lumina naturală pătrunde în clădire şi împreună cu palmierii şi celelalte plante, creează o atmosferă tropicală plăcută şi calmă pentru pasageri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura