Comunitate

Ce zic primarii de comune despre pauza de masă în sistemul bugetar

Sindicatele au cerut guvernanţilor să întocmească în mod legal o pauză de masă, între orele 13.00 şi 14.00, pentru angajaţii din sectorul bugetar, aşa că proiectul urmează să fie aprobat de către Guvern şi apoi să plece către Parlament.04 furdui bureana
Noua prevedere se va aplica în cazul salariaţilor din ministere şi din instituţiile centrale ale statului, însă nu este inclusă în programul de lucru, aşa că bugetarii vor fi nevoiţi să stea mai mult la serviciu. De asemenea, nu este valabilă în cazul autorităţilor locale, care îşi pot stabili singure reguli privind pauza de masă. Aceasta nu se va aplica nici pentru angajaţii din apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Primarul din Crişcior spune că este inutilă
„Nu văd utilitatea unui astfel de proiect. Cel puţin în cazul nostru, sigur nu o să fie bine primită o astfel de hotărâre. Îmi voi consulta colegii şi cum se va dori, aşa vom face, însă sincer, nu am văzut ca vreunul dintre ei să vină cu pachete de acasă şi să le mănânce la serviciu. Majoritatea mănâncă bine de dimineaţă şi apoi când ajung acasă. Nu mi se pare corect să impui cuiva un orar de masă, adică să-l obligi ca între 13 şi 14 să mănânce. Parcă am fi copii de grădiniţă, iar la ora X trebuie să luăm pauza de masă. Bine că nu ni se recomandă să ne angajăm şi bucătar, să ne gătească. Decalajul cu o oră ar influenţa şi naveta unora. Nu toţi stau aici, unii mai parcurg şi distanţe ca să ajungă la muncă. Şi nu cred că îi convine nimănui să stea o oră peste program, doar ca să mănânce în intervalul impus. Acum, programul e de la 7:30 -15:30. Să pleci la 16:30 nu consider că e cea mai bună variantă. Dar repet, voi cere şi părerea colegilor”, susţine Ovidiu Furdui (foto stânga), primarul comunei Crişcior.
Primarul din Vorţa o consideră neaplicabilă la comune
Cu 11 angajaţi, primăria din Vorţa nu se numără printre administraţiile mari din judeţ, aşa că şi necesităţile sunt pe măsură.  „Suntem o comună de munte, iar localnicii ajung la sediul nostru, cu greu. Vin pe jos, kilometri buni, doar ca să-şi ia o adeverinţă. Nu cred că este tocmai în regulă ca în momentul în care un om parcurge, la o vârstă înaintată, drum lung, ca să-şi scoată o hârtie de la primărie, să-i trântim uşa în nas şi să-i spunem că trebuie să mai aştepte o oră, deoarece suntem în pauza de masă. Cred că în oraşe mari cum este Deva, compartimentele ca Taxe şi Impozite, sau altele ce sunt foarte aglomerate, necesită o astfel de pauză, dar nu şi în cazul comunelor mici, cum suntem noi. Ne descurcăm noi cumva, nu moare nimeni de foame. Deci e un lucru bun că ne lasă pe noi să hotărâm, la nivel local. Ar fi bine dacă s-ar întâmpla asta şi în alte dăţi. Fiecare îşi ştie problemele şi neajunsurile. Uneori, e necesară mână liberă în organizarea locală”, declară Emil Bureană (foto dreapta), primarul comunei Vorţa. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura