Afaceri

Ce este analiza tehnicã?

04 bursa1

Decebal N. Todăriţă

 Intrat de mult timp în vocabularul profesional al agenţilor de bursă şi al investitorilor, termenul de „analiză tehnică” se referă la studiul pieţei prin examinarea altor factori de influenţă decât cei externi care afectează cererea şi oferta de mărfuri, valute, instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele futures.

Analiza trecutului îţi poate arăta viitorul
În scurta istorie a teoriilor futures, analiza tehnică a fost recunoscută de unii ca metodă supremă de studiu „exact” al pieţei, aşa după cum alţii consideră că există şi alte căi mai bune de studiu al factorilor de influenţă în piaţă, ce pot oferi date mult mai apropiate de posibila evoluţie a tranzacţiilor pe piaţa luată în studiu. Ei au fost numiţi, simplu, „tehnicieni”, investitori sau agenţi de bursă care se bazează pe talentul propriu de a lua decizii de tranzacţionare şi pot să utilizeze analiza tehnică pentru a-şi perfecţiona politica de operare. Concret, principiul analizei tehnice poate fi rezumat într-o singură frază: evoluţia preţurilor în trecut poate să indice posibilele mişcări ale acestora în viitor. Prin urmare, tehnicienii nu consideră că fluctuaţiile de preţuri se produc pur şi simplu şi că acestea nu pot fi anticipate. Ei susţin că analizarea tranzacţiilor care au avut loc poate să ajute la anticiparea destul de precisă a evoluţiei viitoare a preţurilor.

Latura tehnică, preferată versiunii fundamentale
Unii specialişti sunt de acord cu „versiunea fundamentală”, dar preferă să pună accentul pe latura tehnică a analizei. Alţii merg mai departe şi afirmă că analiza fundamentală este o tehnică complet inutilă. Evoluţia factorilor pe care fundamentaliştii îi iau în calcul la estimarea preţurilor poate face oricând obiectul unor schimbări cu 180 de grade. Mai mult decât atât, tehnicienii consideră că există atât de mulţi factori fundamentali care acţionează în orice moment, încât unul din ei poate fi oricând omis din studiu (cu atât mai rău dacă este unul important), sau cei care sunt studiaţi pot fi incorect estimaţi. Chiar dacă factorii care influenţează cererea şi oferta – spun ei – ar fi estimaţi cu mare acurateţe, rezultatele în previzionarea preţurilor ar fi limitate.

Preţul, volumul şi poziţiile deschise
Chiar şi după o privire fugară asupra celor prezentate se poate explica de ce analiza tehnică nu a întâmpinat dificultăţi în a câştiga adepţi. Pentru a putea efectua o analiză tehnică este nevoie de trei elemente: preţul, volumul şi numărul de poziţii deschise pe o anumită piaţă. Aceste date sunt uşor de obţinut şi de stocat şi pot fi puse la dispoziţia celor interesaţi fără prea mare întârziere. Graficele pe care tehnicienii le construiesc cu ajutorul acestor informaţii statistice sunt relativ simple şi directe, ele putând fi aplicate oricărui produs ce se tranzacţionează pe o piaţă liberă în orice moment.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura