Sănătatea din bucate

Ce ar trebui să consumăm iarna? (3)

Simona Timofte

Pentru a folosi gustul dulce în timpul iernii (din tradiţia Ayurvedică), se recomandă mierea de albine, naturală, luată de la apicultori.
Dacă o vom folosi zilnic în timpul iernii, vom constata că este posibil să fim feriţi de eventualele răceli cu care ne-am fi putut confrunta (datorită atâtor proprietăţi miraculoase). Nu acelaşi lucru se poate spune despre zahăr, care nu conţine nici o vitamină sau minerale şi din păcate, ajunge prin numeroasele procese de extracţie la care este supusă sfecla de zahăr (un produs natural de altfel), ca acesta să devină un produs aproape toxic. Pentru a folosi gustul  sărat şi acru (din tradiţia Ayurvedică), se recomandă murăturile în saramură, nu în oţet. Şi cea mai binefăcătoare murătură va rămâne miraculoasa varză murată. După cum ştiţi din articolele precedente, varza formează prin fermentaţia lactică din timpul murării în saramură, vitamina C, acest antioxidant atât de necesar în sezonul rece şi pe care majoritatea dintre noi îl cumpărăm din farmacii în loc să-l folosim din alimentele pe care ni le oferă  natura. Vitamina C este vitamina antiîmbătrânirii, ajutând la regenerarea celulară şi la stimularea imunităţii generale. Un alt imens avantaj pe care-l avem de la varza murată,  dar şi de la castraveţii muraţi în saramură, sunt acele bacterii benefice despre care v-am mai vorbit-Lactobacilii. Aceste bacterii creează un mediu ostil agenţilor patogeni şi inhibă dezvoltarea lor, menţin un Ph optim în colon, favorizează asimilarea de Ca şi vitamina D, uşurează contracţiile intestinale, ajută la formarea unor vitamine (B şi K) şi a unor aminoacizi esenţiali cu rol în digestie. Iată doar câteva din beneficiile acestor alimente recomandate pe timp de iarnă…

 (Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura