ActualitateFlash

Cât timp va mai funcţiona Termocentrala de la Mintia?

02-termocentrala-mintia-20Natalia Bumbac

Deşi Garda de Mediu Hunedoara a dispus din 24 iunie suspendarea activităţii la Termocentrala de la Mintia, până la obţinerea Autorizaţiei Integrate de Mediu, unitatea funcţionează în continuare. Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din a cărei componenţă face parte termocentrala, au contestat dispoziţia inspectorilor de mediu în instanţă, iar până la soluţionarea litigiului, susţin ei, activitatea poate continua.

Boală lungă, moarte sigură
„În temeiul art. 31 alin.1 din OG 02.2/2001, a fost făcută plângere împotriva Procesului Verbal de Constatare şi sancţionare a contravenţiilor încheiat de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Hunedoara pentru controlul efectuat la Sucursala Electrocentrale Deva. Conform prevederilor actului anterior menţionat, plângerea formulată suspendă executarea. Plângerea a fost depusă la Judecătoria Petroşani. În acest moment, soluţionarea favorabilă a litigiului în instanţă este singura soluţie ca termocentrala să funcţioneze”, au informat reprezentanţii CEH. Doar că, legea în baza căreia a fost contestată dispoziţia Gărzii de Mediu Hunedoara, reglementează regimul contravenţiilor, nicidecum dispoziţia de suspendare a activităţii, care este o măsură distinctă. Iar, conform legii, încălcarea acestor dispoziţii atrage răspunderea penală. Aşadar, rămâne de văzut care va fi decizia instanţei, fiind vorba de o prelungire a agoniei, în nici într-un caz de o soluţionare a problemei de fond.

Termene limite depăşite
Pe de altă parte, chiar dacă Termocentrala Mintia nu va fi închisă definitiv acum şi nici în următoarele luni, cerinţele Gărzii de Mediu de obţinere a Autorizaţiei Integrate de Mediu rămân. Iar şansele ca autorizaţia să se obţină sunt nule. Cu toate acestea, reprezentanţii CEH se arată optimişti, susţinând că: „Termocentrala de la Mintia a fost inclusă într-un Plan Naţional de Tranziţie, care cuprinde 38 de instalaţii mari de ardere (denumite în continuare „IMA”), care au nevoie de investiţii pentru conformarea cu noua Directivă Europeană 2010/75/UE privind emisiile industriale. În acest sens, au fost stabilite termenele de conformare şi plafoanele de emisii pentru fiecare dintre aceste instalaţii.” Doar că nu au precizat care este data limită la care trebuiau efectuate aceste investiţii. Motiv pentru care ne face să înţelegem că data a fost depăşită, din moment ce s-a ajuns în această situaţie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura