Educatie si cultura

Castelul Corvinilor, destinaţie culturalã de primã mânã

Sherban Llupu

Alexandru Gruian
 

Maestrul Sherban Lupu (foto) va concerta în cadrul Toamnei muzicale hunedorene.

Trei zile de muzică şi film la Castel
Toamna muzicală Hunedoreană, ajunsă la a XXIX-a ediţie, debutează astăzi la ora 17.30 în Sala Bethlen a Castelului Corvinilor din Hunedoara. Un program extrem de dens, echilibrat, care re-aduce în contact publicul cu muzicieni din Cluj, Bucureşti, Deva şi Hunedoara.
Constrângerile bugetare au făcut ca în acest an să nu mai poată fi organizat un festival itinerant, la Deva, Hunedoara şi Simeria, dar Hunedoara a ţinut să-şi păstreze angajamentul luat faţă de melomanii urbei, în urmă cu 29 de ani.
Primarul Hada, personalul Primăriei şi consilierii, directorul Nicolae Cerişer merită felicitări şi mulţumiri, pentru modul remarcabil în care reuşesc să păstreze unul dintre puţinele momente dedicate muzicii clasice ce au loc în judeţ.

Sherban Lupu, concert de gală
Fără îndoială că punctul culminant va fi atins în seara zilei de mâine, 10 octombrie, când va avea loc concertul maestrului Sherban Lupu, considerat unul dintre cei mai mari interpreţi ai muzicii lui George Enescu pe plan mondial.
Sherban Lupu este în prezent profesor de vioară la Universitatea din Illinois şi director artistic al Festivalului „Cetatea Muzicală a Braşovului“ în România. El a fost director artistic al Festivalului „Gubbio“ din Italia, precum şi concertmaistru asociat al Operei din San Francisco. În noiembrie 2002, Sherban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa, de către Academia de Muzică „G. Dima“ din Cluj (România) iar în ianuarie 2004, preşedintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Meritul Cultural“, pentru activităţile sale muzicale şi culturale desfăşurate pe plan internaţional.
Elev al lui Yehudi Menuhin, el însuşi discipol al marelui Enescu, Sherban Lupu a primit invitaţia de a concerta la Hunedoara cu mare plăcere, iar programul întocmit dovedeşte o apreciere deosebită acordată publicului ce va fi prezent la concertul de la Castel.
Noutatea acestei ediţii a Toamnei muzicale hunedorene este proiecţia de film, ce va avea loc la finalul fiecărei zile. Din vara anului viiotor, organizatorii TIFF – Festivalul internaţional de film Transilvania – şi-au anunţat intenţia de a colabora cu organizatorii Toamnei muzicale hunedorene şi a proiectului Dracula Nights at Corvinilor Castle, pentru o serie de ediţii TIFF@Corvinilor Castle, ceea ce va impune definitiv castelul pe harta destinaţiilor culturale de prim rang din ţară. De asemenea, va fi organizată şi prima ediţie a Festivalului de film turistic din România.

 

Programul complet al festivalului Toamna muzicală hunedoreană 2009

Vineri 9 octombrie 2009 –
Castelul Corvinilor
H. 17.30 – Deschiderea oficială a Toamnei muzicale hunedorene 2009
H. 18.00 – Cvartetul “Maggiore” – Deva
H. 19.00 – Muzică renascentistă cu Huniadi Cantores – Hunedoara
H. 20,30 – MEDIEVAL CINEMA (film artistic) – The Interpreter
Sâmbătă 10 octombrie 2009 –
Castelul Corvinilor
H. 18.00 – Tineri muzicieni de la Liceul “Sigismund Toduţă”- Deva
       Răzvan ANEMŢOAIE – vioară
       Alexandru LAZĂR – pian
H. 18.30 – Prezentare carte – “Linişte! Breaking News!” (Alexandru GRUIAN)
H. 18.45 – Recital extraordinar de vioară susţinut de maestrul Sherban LUPU (SUA)
Acompaniază la pian: Cipriana GAVRIŞIU
În program:
Partea I
Franz Schubert – Rondo Brilliant în SI minor
G. Faure – Sonata op. 13 nr. 1
Partea II
H.W. Ernst – Două nocturne op. 9
Pablo de Sarasate – Melodie roumaine
G. Braga – Legenda valahă
G. Boulanger – Avant de mourir (serenade)
G. Enescu – Sonata III op. 25 în LA minor
H. 20,30 – MEDIEVAL CINEMA (film artistic) – Seven Pounds
Duminica 11 octombrie 2009 –
Biserica Romano-Catolică Hunedoara
H. 13.00 – Recital de vioară şi orgă – Mirela Capătă şi Ecaterina Botar – Cluj-Napoca
Castelul Corvinilor
H. 18.00 – Recital de vioară şi chitară clasică cu Titus Flueraş şi Constantin Andrei – Cluj-Napoca
H. 19.00 – Ansamblul “Truverii” – spectacol de muzică şi dans – “Truver în căutarea Europei”
H. 20,30 – MEDIEVAL CINEMA (film artistic) – Frost Nixon

Numărul locurilor este limitat la 200. 4Accesul în săli nu mai este permis după începerea spectacolelor.  Fiecare moment artistic este urmat de o pauză între 15 şi 30 de minute.  Publicul este rugat să-şi închidă telefoanele mobile pe durata spectacolelor.

3 comentarii la „Castelul Corvinilor, destinaţie culturalã de primã mânã

  • Felicitari domnului Alexandru Gruian pentru implicarea cu succes in organizarea evenimentului cultural de la Hunedoara, lucru pe care putini il stiu si pe care – cu modestia cunoscuta – il face „uitat” in scrierile sale. Cei ce (mai)iubesc arta adevarata, stiu sa va aprecieze eforturile, domnule Gruian si va multumesc !
    Cu stima,
    Simona Hotea-Deva

  • Nu pot sa nu zambesc cand primarul Hada e asociat cu Franz Schubert, Enescu sau Boulanger. Domnule Gruian, daca promite Hada ca sta cuminte in timpul recitalului de vioara si orga, promiteti si dumneavoastra ca il scoateti seara la o manea si la un mititel cu bere? 🙂 Va asigur ca sunt doar amuzat, nu rautacios.

  • Cui se adreseaza un ziar care nu are nimic de spus vreme de mai bine de doi ani si jumatate, la sectiunea „Educatie si cultura” ?!? Pai v-a scapat neobservat si recentul „eveniment cultural” de la Bejan ?!?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura