ActualitateFlash

Carpatcement ajutã, în continuare, comunităţile din Băiţa şi Şoimuş

07 scoala Soimus 8Magdalena Şerban

Din 1998, de când este prezent în România, HeidelbergCement a investit peste 450 de milioane de euro pentru a-şi dezvolta activitatea pe piaţa autohtonă a cimentului, betoanelor şi agregatelor. Parte integrantă a Grupului, fabrica de ciment de la Chişcădaga, a contribuit la susţinerea economiei locale prin intermediul taxelor si impozitelor plătite la buget. De asemenea, alte numeroase resurse financiare si non-financiare au ajuns in comunităţile din Şoimuş şi Băiţa, acestea beneficiind de proiectele şi acţiunile de responsabilitate socială desfăşurate de Carpatcement Holding.

“De fiecare dată au răspuns pozitiv”
“Cei de la Carpatcement ne-au ajutat de fiecare dată. Nu cred că a existat să cerem ceva şi să nu ne răspundă pozitiv. Bineînţeles, nu am sărit calul, nici noi. Spre exemplu, în acest an le-am cerut, sub formă de sponsorizare, în câte două tranşe, câte 2.000 de tone de piatră şi 5 tone de ciment. Deci un total de 4.000 de tone de piatră şi 10 tone de ciment. Piatra o folosim la reabilitarea şi pietruirea drumurilor comunale şi agricole care s-au stricat pe urma ploilor, iar cimentul ne este util la căminele culturale care necesită lucrări, aşa cum sunt cele din satele Crăciuneşti, Câinelu de Sus şi Lunca. Carpetcement a mai susţinut, cu ciment, lucrările la biserici şi şcoli. E vorba de grupurile sanitare de la şcoala gimnazială din Băiţa şi de lucrările de la bisericile din Câinel şi Trestia. De asemenea, la fel ca în anii precedenţi, şi în 2014 ne-au sponsorizat pentru a realiza evenimentul nostru de suflet, Zilele Comunei”, spune, cu mulţumire, Damian Diniş, primarul comunei  Băiţa. Potrivit acestuia, un alt aspect important este legat de pâinea zilnică pe care societatea o pune pe masa celor peste 200 de angajaţi pe care îi are fie în mod direct, fie prin firmele care prestează activităţi subcontractate. La bugetul local, din cumulul anual de taxe şi impozite, de la Carpatcement intră în jur la 200.000 de lei, bani folosiţi pentru investiţii.

“Au ajutat în fiecare an comunitatea noastră”
“În anul în curs, Carpatcement ne-a sponsorizat cu ciment pentru reparaţiile necesare beciului de la şcoala gimnazială din Şoimuş (unde dorim să facem o sală de sport) şi pentru construcţia casei mortuare din satul Bălata. Casa parohială de la Şoimuş a fost şi ea pe listă. Am mai primit 2.000 de tone de piatră, pentru pietruiri de drumuri. Am reuşit să ne ocupăm de câteva astfel de drumuri din satele Sulighete, Fornădie, Câinelu de Jos, Boholt, Bejan, consumând deja jumătate din cantitatea de piatră primită. De curând, am solicitat, dacă se poate să ne sprijine financiar pentru Zilele Comunei. Printr-un proiect comun cu Fabrica de var şi cea de ciment, vom amenaja o bază sportivă cu teren sintetic şi instalaţie de nocturnă, la Chişcădaga. Pe partea educaţională, copiii din zonă au avut mereu acces la informaţii la cald, primite chiar din fabrică, cu privire la activitatea desfăşurată. Referitor la localnicii care lucrează aici, sunt cam 30 de persoane. Ca o noutate importantă, pot spune că împreună cu reprezentanţii Carpatcement, am luat decizia de a nu închide iazul din cariera de la Chişcădaga, pentru a putea fi folosit de către populaţie, în scopul adăpării animalelor” a precizat Mihai Irimie, primarul comunei Şoimuş. Trebuie amintit că la bugetul local al comunei şoimuş, Carpatcement participă, prin achitarea taxelor şi impozitelor anuale, cu o sumă frumuşică, adică 1.200.000 de lei. Totuşi, o doleanţă mai veche a primarului Irimie este ca toate firmele care prestează servicii auxiliare pentru fabrică să-şi mute sediul pe raza administrativ-teritorială a şoimuşului, iar parcul auto al unităţii de la Chişcădaga să fie mutat şi el, tot pe raza comunei.

Cine este HeidelbergCement
Grupul  HeidelbergCement este lider mondial pe piaţa de agregate şi un important jucător în domeniul cimentului, betonului şi altor activităţi conexe, ceea ce îl poziţionează printre cei mai mari producători de materiale de construcţii din lume. Grupul are 52.500 de angajaţi în 2.500 de fabrici din peste 40 de ţări. A intrat pe piaţa românească în 1998 şi, de atunci, este prezent în sectorul producţiei de ciment, betoane şi de agregate prin intermediul companiilor Carpatcement Holding (trei fabrici de ciment), Carpat Beton (18 staţii de betoane) şi Carpat Agregate (14 cariere şi exploatări de balast). Doar în anii 2008-2009, s-au investit aproximativ 100 de milioane de euro în creşterea capacităţii de producţie, care astfel a ajuns la aproximativ 7,15 milioane de tone pe an. De asemenea, un loc important în cadrul acestor investiţii l-a ocupat protecţia mediului, către care s-au dus aproximativ 10 procente din cele 38 milioane de euro investite din 1998 până în prezent, iar circa şapte milioane de euro au fost alocate în combustibili alternativi. Datorită acestor investiţii în instalaţii de coincinerare, Carpatcement a ajutat la conservarea resurselor naturale neregenerabile şi la eliminarea unei cantităţi mari de deşeuri din mediul înconjurător.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura