Politica si administratie

Carmen Hărău: PSD compromite stabilitatea fiscal-bugetară a ţării pe termen lung

Adriana Năstase

Senatorul PNL Carmen Hărău (foto) atrage atenţia că deficitul de încasări pe prima lună a anului 2017 va avea efecte devastatoare asupra mediului de afaceri, asupra unor programe sociale şi chiar şi asupra stabilităţii macroeconomice a României:

„Cifrele arată foarte rău”
„Marţi, 27 februarie 2017, Ministerul Finanţelor Publice a publicat primele date privind execuţia bugetară pentru luna ianuarie din 2017. Deşi existau semnale că încasările vor fi sub nivelul aşteptat, nimeni nu şi-a imaginat că cifrele vor arăta aşa de rău. S-au încasat, astfel, cu 1,73 miliarde lei mai puţini bani din Taxa pe Valoarea Adăugată, adică cu 24,8 la sută mai puţin decât în anul 2016. Avem, de asemenea, o scădere cu 35,4 la sută a veniturilor din impozitul pe profit, adică o pierdere de peste 160 milioane lei faţă de anul 2016. Per ansamblu, încasările sunt mai mici cu 5,7 la sută faţă de anul trecut, 2016, un an care nu a fost deloc strălucit, ci un an cu încasări anuale sub 30 la sută din PIB. Mai grav este faptul că toate aceste comparaţii se fac prin raportare la anul 2016, un an slab, şi nu la veniturile programate de coaliţia PSD-ALDE pentru anul 2017, când au pariat pe venituri de peste 254 miliarde lei pe întregul an, adică mai mari cu peste 15 la sută faţă de 2016. Dacă urmărim şi către ce capitole de cheltuieli au fost dirijaţi aceşti bani, atunci nu avem cum să nu ne îngrijorăm puternic pentru soarta economiei ţării noastre – mai puţini bani la investiţii, tăieri majore de la cheltuielile de capital, în condiţiile în care cheltuielile totale cresc cu 3,5 la sută”, a declarat Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara.

Date pe datorie
Carmen Hărău avertizează că datele bugetare de la începutul anului îngrijorează şi asupra modului în care Guvernul Grindeanu va reuşi să menţină bugetul într-un deficit rezonabil.
„De la dezbaterile asupra bugetului pe anul 2017 am înţeles că Guvernul PSD-ALDE nu dă doi bani pe tratatele fiscale şi că şi-a propus să desconsidere ţintele de deficit şi să meargă pe cartea supraîndatorării populaţiei, prin creşterea datoriei publice. Cu toţii am agreat că dacă se va opta pentru deficit bugetar, măcar acesta să meargă în investiţii sociale şi economice, pentru că oricum plătim aproape 10 miliarde de lei pentru dobânzile în sarcina datoriei. Oamenii trebuie să ştie că datoria nu e pe gratis! Fiecare român plăteşte anual 500 de lei dobânzi pentru datoriile făcute de guvern. Creşterile de salarii sau de pensii nu le dă domnul Grindeanu din buzunarul domniei sale, ci am ajuns ca toate beneficiile sociale să fie date pe datorie. Guvernul Grindeanu nu împarte bogăţia, care ar proveni dintr-o economie puternică, ci împarte sărăcia bugetară, generată de agenţi economici care doar reuşesc să subziste şi care au în guvern un adversar, nu un partener. Din păcate, investiţiile publice sunt ultima preocupare a Guvernului Grindeanu, iar acest lucru se va repercuta asupra numărului de locuri de muncă din sectorul privat, asupra supravieţuirii unui număr important de întreprinderi mici şi mijlocii. Am spus încă de la începutul anului că acest buget va rezista doar până la rectificarea din vară, iar atunci, Guvernul va avea următoarele opţiuni: fie să crească fiscalitatea, fie să anuleze cea mai mare parte dintre proiectele de investiţii. Oricare dintre aceste opţiuni vor reprezenta ani pierduţi pentru România şi o îndepărtare de standardul de viaţă din statele membre ale Uniunii Europene! De ce credeţi că nici un membru al Guvernului Grindeanu nu mai suflă o vorbă despre adoptarea monedei euro? Pentru că modul în care ei guvernează ne îndepărtează zi de zi de prosperitatea din aceste state!”, a mai spus senatorul PNL Carmen Hărău.

6 comentarii la „Carmen Hărău: PSD compromite stabilitatea fiscal-bugetară a ţării pe termen lung

  • De curatenia orasului cand o sa Va ocupati?can de economic…

  • da sigur ca da,sa-ti dea si tie un salar de 1450 lei,fara afaceri cu statul prin firmele ta si atunci sa vorbesti ca se pune in pericol stabilitatea macroeconomica,zau asa !

  • Văd că scrie-ți că un singur prânz este 30 de lei la cantina parlamentului ,un pensionar mănâncă trei mese pe zi și el are o pensie de 400 de lei ,cum calculați hrana zilnică a pensionarilor și cât ar trebui să fie pensia minimă pentru ași asigura traiul decent în care să fie asigurate și hainele ,încălțămintea ,taxele pe gaz ,curent, apă ,gunoi și ce le mai rămâne să mai îmbucure nepoții . Eu Sfântul Dreptății pe acest pământ vă spun că pensia minimă trebuie să fie 2100 de lei lunar la prețurile de azi .

  • Dragilor
    Starea doamnei Harau (morala, economica, etc) nu scuza in nici un fel magariile caricaturii de guvern.
    Necunostintele de economie va indeamna sa credeti in utopia maririi veniturilor concomitent cu inghetarea preturilor.
    Beti o cafea tare, renuntati la injuraturi, si incercati sa ganditi putin mai mult si daca se poate, logic.
    6 milioane de pensionari, plus 2 milioane de salariati cu minimul pe economie nu pot primi mariri, de la 2 milioane de salariati cu venituri din salarii, nu foarte mari.
    Sa va traiasca sperantele si sa fiti sanatosi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura