SportUltima Ora

Campionatul Naţional de Acrobaţie cu Planorul, la Deva

planor_2015080710-640x426 Piloţi de planoare de la 13 aerocluburi din ţară vor lua parte, în perioada 8-18 octombrie, la Deva, la o nouă ediţie a Campionatului Naţional de Acrobaţie cu Planorul, la startul concursului fiind înscrişi cei mai buni 24 de concurenţi ai momentului.
Programul prevede patru zile de antrenamente, urmate apoi de şase zile de probe susţinute în conformitate cu regulamentul concursului. Piloţii vor trebui să execute o serie de elemente cunoscute sau indicate de juriu – necunoscute, competiţia fiind organizată pe trei clase de piloţi.
“Un campionat de acrobaţie cu planorul înseamnă, în primul rând, o oportunitate pentru tinerii piloţi să cunoască tainele acrobaţiei, să participe la un concurs bine organizat şi să-şi depăşească limitele şi performanţele. Planorismul şi, în special, acrobaţia cere multă răbdare. În planorism este nevoie de ani buni pentru a ajunge la un concurs naţional de acrobaţie cu planorul”, a declarat pilotul Gelu Luca, directorul concursului, cu 1.500 ore de zbor la activ.
Piloţii vor trebui să execute urcări cu planorul în unghi de 90 de grade, coborâri pe verticală şi răsturnări în urcare. Nu vor lipsi looping-urile, urcările şi coborârile la 45 de grade ori virajele la 180 de grade.
“În funcţie de probele de concurs trebuie să ne încadrăm într-un careu strict delimitat pe sol, pe care îl urmărim în timpul evoluţiilor din aeronave. La final, comisia de arbitri hotărăşte dacă ne-am încadrat în acel careu şi dacă elementele au fost executate corect. De ce planor? Planor pentru că aşa cum spunem noi, zborul planorului este o poezie”, spune pilotul Vasile Hapciug, de la Aeroclubul Cluj Napoca.
Gazda concursului este Aeroclubul teritorial din Deva, aflat acum la cel de-a treia competiţie importantă din acest an, după Campionatul European de Acrobaţie Aeriană şi Danubia Cup- concurs de acrobaţie aeriană dedicat piloţilor din ţările riverane Dunării.

“Se zboară din nou deasupra Devei. Atmosfera permite efectuarea unor misiuni de acrobaţie de zbor cu planorul. Este cea de-a treia competiţie de anvergură pe care o găzduim. Zborul cu planorul este puţin mai special, în sensul că este nevoie de o înălţime de 1.400-1.500 de metri şi de condiţii de vizibilitate”, a explicat Adel Ştef, comandantul Aeroclubului Deva.
Accesul publicului în zilele de concurs este liber. (Sorin Blada, Agerpres)

2 comentarii la „Campionatul Naţional de Acrobaţie cu Planorul, la Deva

  • Cine nu-l cunoaste pe dl Delu Stef ar putea spune ca este un tip oarecare.Este fiul satului BICAU,(actualmente Rovina) com Branisca.Dar vedeti dumneavoastra daca este TALENT si Daruire exista rezultate si satisfactii! Este unul dintre primii tineri din primele generatii de piloti sportivi ai Aeroclubului Deva-Saulesti!! ..de pe vremea d-lui Porumb, Toganel, si alti zburatori .Este Sef de Promotie a scolii Militate de Aviatie de la BOBOCU promotia 1983, Director in Ministerul Transporturilor Departament Aviatie,a fost si a revenit la conducerea Aeroclubului Deva, spre disperarea multora .Pot spune ca ceea ce a facut de cand este Comandant la Deva,este Inegalabil in urmatorii 20 de ani. Trei competitii majore in domeniu, o mandrie si o performanta pentru Deva ! poate autoritatile locale se vor sensibiliza si vor relua demersurile pentru constructia unui aeroport cochet aici langa Deva!!!,Felicitari,,her Comandante,,

  • este un om deosebit il cunosc de multa vreme dar nu e schimbat deloc pacat ca nu e lasat sa faca mai multe pt aeroclubul deva stima dle adel

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura