FlashSport

Campioana Europei, fără… spaţiul ex-sovietic

Ciprian Marinuţ

Şahista Daria Vişănescu (foto), de la Clubul de Şah Deva, a ocupat locul al 10-lea la Campionatul European de şah, categoria fete sub 14 ani, cu 5,5 puncte din nouă posibile, fiind devansată numai de jucătoare din şcoala ex-sovietică.

Sărăcie şi ghinioane

Talentul extraordinar al „micuţei Kasparova”, din Petrila, a fost insuficient în lupta cu puternica şcoală de şah ex-sovietică. Lipsită de sprijinul unui antrenor, întrucât nu au fost bani şi pentru deplasarea tehnicianului său şi „sâcâită” de unele probleme de sănătate, Daria s-a clasat abia pe locul 10 (la egalitate cu locul nouă) la Campionatul European din Georgia (19-29 septembrie). Totuşi, Daria a cucerit titlul neoficial de campioană a Europei, fără spaţiul ex-sovietic, întrucât a fost devansată doar de jucătoare din Azerbadjan, Rusia, Ucraina, Georgia sau Belarus, beneficiare ale unui „sistem” perfect organizat. „Pe baza coeficientului Elo, Daria era cotată drept a şaptea favorită a competiţiei şi o clasare pe locurile 1-6 ar fi fost o performanţă deosebită. Din păcate, toată delegaţia României s-a confruntat cu unele probleme de sănătate, din cauza mâncării de acolo, iar acestea s-au repercutat asupra rezultatelor. În plus, relaţia Dariei cu antrenorul Szabo Gergely, care s-a derulat prin… Internet, a fost defectuoasă, din cauza fusului orar. Aşa, că singură, fără linişte sufletească şi cu probleme de sănătate, rezultatul Dariei e mulţumitor. Era aproape imposibil să scoată mai mult în faţa jucătoarelor ex-sovietice, care sacrifică jumătate din programul de şcoală pentru pregătirea la şah, în vreme ce se antrenează când e posibil. Oricum, Daria are un talent deosebit şi dacă juca în condiţii bune, putea face 6,5 -7 puncte, cu care să fie pe podium”, a spus Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva.

Mondial sub semnul întrebării

Daria a obţinut a treia performanţă ca valoare la Europenele din Georgia, dintre toţi cei 16 şahişti între opt şi 18 ani, din lotul României. Performanţe mai bune au reuşit doar Maria Aniuşca şi Adrian Petrişor (ambii locul şapte la categoria sub 18 ani), jucători mai experimentaţi şi care n-au resimţit atât de mult absenţa antrenorilor. Chiar şi vedeta delegaţiei noastre, Mihaela Foişor, s-a clasat abia pe locul nouă la categoria sub 16 ani. În ciuda acestor considerente, Daria riscă să absenteze de la Campionatul Mondial din Grecia, din cauza lipsei banilor. „Clubul Medicina Timişoara şi Federaţia, care au asigurat costurile la Europene, nu mai au bani şi pentru Mondiale. Dacă nu vom reuşi să facem rost de 812 euro de la autorităţile locale sau de la oameni de afaceri hunedoreni, Daria nu va putea participa la Mondialele de luna viitoare”, a adăugat Corneliu Hotăran.

Rezultatele Dariei la CE Batumi (Georgia) 2010:

Runda 1: 1- 0 cu Chantelle Foster (Anglia); Runda 2: 1-0 cu Narmin Soyunlu (Azerbadjan); Runda 3: 0,5-0,5 cu Maryia Kaliadzich (Belarus); Runda 4: 0-1 cu Anna Styazhkina (Rusia); Runda 5: 0,5-0,5 cu Stefana Milutinovic (Serbia); Runda 6: 0-1 cu Ani Harutyunyan (Armenia); Runda 7: 1-0 cu Despina Serefidou (Grecia); Runda 8: 0,5-0,5 cu Amrayeva Aytan Arzuman (Azerbadjan); Runda 9: 1-0 cu Zamanova Bikakhanim Rufat (Azerbadjan).

Clasamentul: 1. Ulviyya Fataliyeva (Azerbadjan, Elo-1959) – 7,5 puncte; 2. Anna Styazhkina (Rusia, Elo – 1974) – 6,5 puncte; 3. Dea Gogishvili (Georgia, Elo – 1899) – 6,5 p… 9-10. Nato Imnadze (Georgia, Elo – 1917) şi Daria Vişănescu (România, Elo – 1924) – 5,5 puncte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura