Actualitate

Bolnavii închipuiti, plãtiti mai la urmã

02 mineri

Dana Istudor

Minerii care stau în concedii medicale îşi vor primi banii abia după ce sunt achitate toate drepturile ortacilor aflaţi în producţie. Decizia a fost luată de către Compania Naţională a Huilei din Petroşani, pentru a mai tempera elanul minerilor care se îmbolnăvesc subit de boli care n-au nici o legătură cu activitatea lor de la locul de muncă, sau mai precis, sunt bolnavi închipuiţi, care la mica înţelegere cu medicii, obţin foi de boală mincinoase.
„Măsurile vizează întărirea disciplinei la unităţile miniere, atât în ceea priveşte prezenţa la locul de muncă dar şi tehnologia de lucru. Pentru cei care înregistrează concedii medicale, excepţie persoanele care au boli profesionale, accidente de muncă sau boli cronice, le spunem dinainte că nu avem resurse financiare pentru a-i plăti la timp. Vom remunera înainte pe cei care lucrează şi după aceea îi plătim şi pe ei. Sunt în această perioadă presiuni mari economice, financiare, pentru adaosul la plecarea în concediu. Prima dată vom plăti concediile de odihnă şi apoi cele medicale. Am lăsat libertate conducerii exploatărilor, ca împreună cu organismele sindicale să facă această distribuţie a fondurilor financiare pentru plata salariaţilor”, a declarat, Constantin Jujan, directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani.

 

Trimişi la suprafaţă
Minerii care aduc foi de boală cu afecţiuni care nu au nimic în comun cu activitatea pe care o desfăşoară, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, vor fi scoşi din subteran şi trimişi să presteze diferite activităţi la suprafaţă. Această mutare are efecte în primul rând la salariul ortacului, care astfel va fi mai mic. „Avem grijă de starea de sănătate pentru toţi angajaţii. Cei care vin după foarte multe zile de concediu sau poate luni de zile de concediu medical, se vor reface în locuri de muncă, unde nu le solicită un efort fizic intens. Îşi vor recupera capacitatea de muncă şi atunci când ei consideră că sunt apţi pentru a presta o muncă în subteran, ne vom da acceptul. Bineînţeles, numai după ce se face şi o evaluare a stării de sănătate, pentru a continua lucrul în subteran. Sigur, noi avem grijă de toţi salariaţii, de sănătatea lor”, mai spune oficialul. Jujan a arătat că 10 la sută din personalul unităţilor miniere este în concediu medical.

Foi de boală mincinoase
„Având în vedere condiţiile de muncă din subteran, apreciez că 6 la sută este un procent acceptabil. Diferenţa este greu de explicat şi eu nu pot să fac o diagnoză a condiţiilor de lucru. Dacă starea de sănătate e influenţată de condiţiile de lucru sau altceva. (…) Nu putem face un pronostic, nu putem găsi nişte măsuri care să conducă la îmbunătăţiri la locul de muncă, iar acestea la rândul lor, să ducă la îmbunătăţirea stării de sănătate, tocmai pentru că afecţiunile nu prea concordă cu efortul pe care îl depun în subteran”, spune directorul CNH. Aceste măsuri adoptate de CNH, forţată şi de lipsa de lichidităţi, ar trebui, cel puţin teoretic, să-i determine pe minerii care chiulesc în baza unor foi de boală mincinoase, să se reîntoarcă la muncă sau să se mulţumească cu bani mai puţini şi primiţi mai târziu. Nu o singură dată, inspectorii CNH au descoperit mineri care stăteau în concediu de boală, cu afecţiuni care nu le-ar mai fi dat dreptul să muncească în subteran, iar când li s-a explicat că sunt inapţi, aceştia au recunoscut că nu sufereau de bolile respective.

2 comentarii la „Bolnavii închipuiti, plãtiti mai la urmã

  • Bun , cei cu foaie de boala nemeritata sa vina la munca . Dar cei pontati fictiv si care lucreaza pe la cabanele , vilele , apartamentele , garajele sefilor sau in alte locatii cu stirea sefilor , nu ar trebui adusi si acestia la locul lor de munca unde figureaza in pontaj ? Dar sefii care stau si ei in foi de boala in mod nemeritat ? Dar liderii de sindicate care sunt pontati subteran la brigazi de productie cu sporurile aferente inclusiv de noapte si vad mina doar in cazul unor vizite de rang inalt ?
    Eu zic sa incepeti de sus in jos ca sa aveti credibilitate in fata oamenilor .

  • Cojman asta nu este un miner adevarat care sa lucreaza ca noi la front sa stie ce e munca de miner e un electrician la noi la Lupeni,asa ca lasa sa scriem noi comentari.Petre Dragoiescu fostu sef de la CNH a stat in foaie de boala cand a auzit ca il schimba din functie in primavara asta,CNH avea bani daca nu-i cheltuia prin deplasari prin strainatate si simpozioane prin tara sau daca nu se spala bani intre Surulescu fostu director CNH,minister cu polonezi in achizitionarea combinei de la Lupeni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura