Comunitate

Biserica, loc de refugiu în faţa crizei

Maximilian Gânju

Mai mult decât oricând, în acest an, oamenii s-au întors în biserici, sperând ca rugăciunile să le fie ascultate, încât să treacă mai uşor peste necazurile pricinuite de vremurile tulburi.

S-au rugat pentru sănătate

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril la bisericuţa de lemn din Lunca Jiului – Petroşani, un loc încărcat de spiritualitate, zeci de credincioşi au venit să se roage pentru sănătate şi ajutor divin. În lăcaşul de cult declarat monument istoric, în care au loc slujbe doar de Paşti şi de praznicul celor doi sfinţi ce dau şi hramul bisericii, oamenii au aprins o lumânare convinşi că rugile lor vor fi ascultate şi-şi vor găsi alinare. „Trăim cu speranţa că Dumnezeu ne va ajuta să trecem şi peste vremurile astea. Oamenii vin să se roage pentru sănătate în primul rând, iar în acest an, spun o rugăciune şi pentru ca Dumnezeu să-i ferească de necazuri. Să nu-şi piardă locul de muncă, să poată să-şi plătească ratele la bancă sau alte lucruri lumeşti. Credinţa ne-a rămas şi nu ne-o poate lua nimeni, iar în aceste zile grele, se întăreşte şi mai mult”, spune Ioan, enoriaş venit la slujba religioasă.

Totodată, în ziua de cinstire a lăcaşului de cult amintit, are loc şi o pomană dată de biserică, iar totul se desfăşoară după un ritual strămoşesc. De pe masă nu trebuie să lipsească mâncarea din carne de berbec şi varză nouă de toamnă, iar apoi, credincioşii primesc un pahar cu vin sau tărie după poftă. Totul vine din partea bisericii şi se dă de pomană la fel ca şi la nedeia de Paşti, spun momârlanii din Lunca Jiului.

Era să fie demolată

Biserica Sânoni datează din 1753, cel puţin aşa se crede, pentru că nimeni nu ştie cu exactitate când a fost construită. Realizată la început din lemn de frasin, bisericuţa, pentru că devenise neîncăpătoare, a fost lărgită cu lemn de brad. Pe prispa din faţa încă se mai găseşte o lespede de piatră, pe care stă scris anul 1435, iar clopotul are o vechime de peste 1.000 de ani, luând în considerare anul care este trecut pe el, adică 790. Bisericuţa are toate icoanele din interior pictate pe lemn încă de la începuturile ei şi păstrează altarul construit dintr-o piatră de moară. Lăcaşul de cult, de o valoare inestimabilă, a fost la un pas de demolare când, la mijlocul anilor 80, comuniştii au decis ca pe locul unde este amplasat să se construiască un parc. Atunci, bătrânii din Lunca Jiului, împreună cu copiii şi nepoţii, au ripostat, fiind hotărâţi să se pună în faţa buldozerelor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura