Biserica de lemn din Boz, veche de peste 200 de ani, va fi restaurată din fonduri europene

20 februarie 2017 | Adauga un comentariu

Natalia Bumbac

Biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din satul Boz, comuna Brănişca, monument istoric de categoria B, datată din secolul XVIII, va fi restaurată din fonduri europene. Proiectul a fost întocmit şi depus la autoritatea finanţatoare de către preotul paroh Dacian Popescu, fiind declarat eligibil.
„Este un proiect de anvergură, prin care vor fi făcute intervenţii la structura edificiului, dar şi de restaurare a părţii artistice, a picturilor bisericeşti. Proiectul va fi finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale, Centrul Regional 5 Vest Timişoara şi are o valoare de 256.000 de euro. Este singura cerere de finanţare din Regiunea de Vest pe fonduri europene pentru restaurarea unui lăcaş de cult, declarat monument istoric. Preotul paroh Dacian Popescu este de patru ani în parohia Boz şi a câştigat acest proiect cu multă strădanie”, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Acesta a mai spus că la nivel de judeţ sunt 108 biserici de patrimoniu, majoritatea lor fiind situate în localităţi depopulate şi nu beneficiază de o întreţinere adecvată. Preotul Gabriel Miricescu a mai afirmat că mai pot fi depuse cereri de finanţare a proiectelor de restaurare a lăcaşurilor de cult din fonduri europene prin programele menţionate mai sus până în 2020.
Ieri, Episcopia Devei şi Hunedoarei a organizat o sesiune de lucru care a avut ca temă prezentarea modalităţilor şi etapelor necesare obţinerii de fonduri nerambursabile europene pentru restaurarea şi promovarea bisericilor monument istoric din cuprinsul eparhiei hunedorene. La întrunire au participat preoţii parohi din judeţ care au în administrare biserici – monument istoric, fiindu-le prezentat proiectul care va primi finanţare europeană pentru restaurarea şi valorificarea lăcaşului de cult din Boz.

Publicat in: Comunitate


Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Parteneriat de colaborare între instituţii de învăţământ hunedorene şi chineze

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara a fost semnat proiectul de cooperare între România şi China, Ningbo – judeţul...

Avalanşă de şoferi băuţi pe drumurile judeţului

Poliţiştii rutieri au depistat în trafic, în urma unor controale de rutină, mai mulţi şoferi care consumaseră băuturi alcoolice înainte...

O tonă de fân, mistuită de flăcări

La sfârşitul săptămânii trecute, pompierii hunedoreni au intervenit pentru stingerea a şapte incendii în mai multe localităţi din judeţ.

Închide