Actualitate

Bani guvernamentali pentru investiţii în satele hunedorene

Comunele Bulzeştii de Sus, Hărău şi Lelese sunt beneficiare a câtorva proiecte câştigate prin noul Program Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Bucuria primarilor e mare, cel puţin pentru localităţile mici, de munte, astfel de investiţii fiind o mană cerească.
Drumurile din Bulzeşti vor cunoaşte asfaltul
„Avem câştigată modernizarea DC5D: DJ762 Giurgeşti (2,8 kilometri), cu o valoare estimată la 4.383.448 lei şi modernizarea DC6: Bulzeştii de Jos (DJ762) – Grohot-Tomnatec (circa patru kilometri), a cărei sumă ajunge la 4.621.982 lei. Drumurile acestea sunt de piatră şi pământ şi trebuie asfaltate, plus făcute rigole de scurgere, ziduri de sprijin etc. Le-am mai reparat în ultimii trei ani, am pus zgură pe ele, dar nu merge aşa. Pentru noi, aceste două proiecte sunt aur curat, mai ales că PNDL reprezenta singura noastră salvare din moment ce pe noile axe europene nu ne încadrăm nicicum, din pricină că nu îndeplinim criteriile de eligibilitate, fiind comună mică. Din bugetul nostru local aveam zero şanse să facem la investiţii de acest gen. Ce-i drept, sunt câteva cheltuieli neeligibile pe care e necesar să le suportăm, dar e foarte bine. Drumurile în cauză sunt intabulate, însă nu pe toată distanţa. Vom face rectificare. Am auzit că unii mă acuză că mă zbat să asfaltez prin comună cu toate că locuitorii sunt puţini. Păi, tocmai ăsta e motivul. Dacă nu facem nimic, pică străzile pe noi, iar de la an la an satele se depopulează, cine să mai vină în zonă? Ne va ocoli lumea până şi din punct de vedere turistic, şi încetul cu încetul, oamenii se vor muta. Asta e părerea mea”, a spus primarul din Bulzeştii de Sus, Mirel Suba (foto stânga), care a mai amintit de un lucru benefic. După ce drumul din Păuleşti a intrat în proces de modernizare pe vechiul PNDL, şi cererea pentru terenurile din jur a crescut, iar preţurile la fel. Aici, lucrările se vor finaliza în circa două luni.
Dispensar uman şi drum de acces în comuna Hărău
„Avem aprobate două programe de investiţii. Primul ţine de construirea şi dotarea unui dispensar uman în satul Chimindia (433.435 lei). Edificiul va beneficia de centrală termică alimentată electric, de utilităţi şi tot ce e necesar pentru condiţii bune de desfăşurare a activităţii sanitare. Avem şi acum medic de familie la care sunt înscrişi localnicii, însă spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea e impropriu şi trebuie relocat. În schimb, nu avem cabinet stomatologic şi nici punct farmaceutic. Suntem în discuţii pentru o posibilă farmacie, dar regulile impun spaţii generoase şi există tot soiul de prevederi ce e musai să fie respectate. Oamenii trebuie să meargă la Simeria sau Deva pentru a-şi cumpăra medicamente. Am convingerea că vom îndrepta cumva lucrurile. Al doilea proiect este cel de construire a unui drum de acces la locuinţele de pe Valea Chimindia (1.018.544 lei). Nu există acces pentru maşinile populaţiei, pentru Salvare şi Pompieri etc. Problema e că atunci când plouă, se inundă partea de jos a satului. Şanţul de scurgere s-a colmatat, a ajuns aproape la nivelul stradal lateral şi creează neplăceri. Sunt afectate de inundaţii în jur la 40 de locuinţe. Mai e şi partea de acces către vechea biserică ortodoxă din localitate, pentru care s-au alocat nişte fonduri nerambursabile ca să se facă unele lucrări. Este un simbol al sătenilor şi trebuie revitalizat. Lăcaşul nu mai e funcţional, există o biserică nouă, construită în centrul satului, unde merg oamenii acum la slujbe, dar cea veche are o istorie specială pentru localnici şi e biserica lor de suflet”, a afirmat Lucian Mihael Albu Weber (foto mijloc), primarul comunei Hărău.
De altfel, mai trebuie adăugat că aceasta nu e singura noutate investiţională, prin Ministerul Educaţiei urmând să fie construită o grădiniţă cu program normal. Vor fi 50 de locuri disponibile, cuprinse în două grupe de vârstă. Primăria va pune la dispoziţia ministerului terenul, plus că mai e necesară o amenajară exterioară. Restul le va reveni celor de la centru.
Modernizări de drumuri şi iluminat public la Lelese
„În primul rând, avem o modernizare a DC 116 ce face legătura între satele Lelese şi Sohodol, inclusiv partea de intravilan din Sohodol, şi a unor drumuri de interes local din intravilanul comunei cum ar fi o porţiune neasfaltată din Cerişor şi două drumuri din Lelese ce fac legătura între grupuri de case. Modernizarea e una completă, adică ziduri de sprijin, rigole, podeţe etc. Aşa că după implementare, fiecare trecere de la o uliţă la alta va fi asfaltată. Totalul lucrărilor a fost estimat la 3.012.037 lei. Al doilea proiect este destinat procesului de reabilitare, modernizare şi extindere a iluminatului public stradal (606.651 lei). Am reuşit să înlocuim circa 60 la sută din vechile lămpi cu unele moderne, economice, pe bază de led. Garanţia de cinci ani care ni se dă este una convenabilă. Spun asta, deoarece din cele peste o sută de lămpi puse acum patru ani s-au ars doar două. Oricum, fiind în garanţie, se schimbă, iar mentenanţa este asigurată pe toată perioada aceasta. Datorită acestei reducere de consum, vom avea un surplus de energie electrică, iar acest lucru ne va permite ca acolo unde momentan nu sunt lămpi, să punem unele noi, deci să completăm. De exemplu la Runcu Mare, unde nu sunt lămpi pe fiecare stâlp. De asemenea, mai avem 800 de metri de drum fără reţea de iluminat public, aici urmând să montăm stâlpi pentru captare de energie solară. E zonă de case, dar linia electrică nu e montată de-a lungul drumului public, fiind la munte, ci pe scurtături, prin grădini şi terenuri, pentru a ajunge la oameni, acasă”, a arătat Ciprian Achim (foto dreapta), primarul comunei Lelese.
Acesta are emoţii cu un alt proiect pentru care aşteaptă undă verde de finanţare, estimând un punctaj bun. E depus prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), însumează circa 1,7 milioane de euro şi vizează un drum forestier important pentru populaţie prin prisma păşunilor deţinute în zonă, dar şi unul pentru cei care au vile turistice în jur. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura