Bani europeni pentru noi investiţii în comuna Şoimuş

23 februarie 2017 | 3 Comentarii

Magdalena Şerban

Primarul comunei Şoimuş, Mihai Irimie (foto), are deja pregătită documentaţia pentru noi  programe investiţionale pe care urmăreşte să le acceseze pe fonduri europene nerambursabile, aşteptând startul sesiunilor de depunere a proiectelor.

Drumuri modernizate şi grădiniţă cu program prelungit
„Un prim program este cel prin care avem în plan asfaltarea şi modernizarea (inclusiv cu trotuare, podeţe şi rigole de scurgere) a unor drumuri comunale din satele Şoimuş, Bălata, Bejan, Păuliş, Chişcădaga, Fornădie şi Căinelu de Jos. În total sunt circa şapte kilometri, iar investiţia se ridică la suma de un milion de euro. În momentul de faţă unele drumuri sunt asfaltate, dar necesită reparaţii, iar altele sunt doar pietruite. De altfel, nu avem drumuri de pământ sau betonate, ci doar pietruite ori asfaltate. Dacă ni se aprobă acest proiect, ar mai rămâne de modernizat în jur la 20 la sută din drumurile noastre comunale”, a declarat primarul Mihai Irimie.
Pe de altă parte, datorită solicitărilor primite din partea localnicilor, acesta spune că s-a ajuns la concluzia că e nevoie de o grădiniţă cu program prelungit, părinţii fiind nevoiţi să-şi ducă prichindeii la Deva, pentru a-i putea lăsa în grija unui personal calificat, până după-masa târziu, când se întorc de la serviciu. „Este un obiectiv nou, care va fi ridicat în spatele clădirii primăriei  şi va beneficia de intrare separată. Capacitatea unităţii este de 60 de locuri, iar aici vor fi amenajate săli moderne de clasă, grupuri sanitare adecvate şi conforme cu cerinţele legale, o sală de mese şi dormitoare. De asemenea, în aer liber se vor amenaja spaţii de joacă. Avem două grădiniţe cu program normal la nivel de comună, dar am dat curs doleanţelor localnicilor şi vom face una şi cu program prelungit. Proiectul îl vom accesa prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), iar din estimările noastre am avea nevoie de aproximativ 500.000 de euro”, a mai spus primarul din Şoimuş.

Energie de la soare
Dacă în cazul primelor două proiecte totul e pregătit, în paralel se mai demarează încă o investiţie care să fie implementată din bani europeni. „Mai lucrăm la un proiect de reabilitare energetică a sediului primăriei, a şcolii din Păuliş, a căminului cultural din Boholt şi a celui din Chişcădaga. Se vor înlocui acoperişul şi tâmplăria, se vor face anvelopări şi se vor monta panouri solare pentru captare de energie. Toate cele patru obiective vor fi izolate termic, pentru a nu se mai pierde căldura. Îl vom depune prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR) şi am estimat un necesar financiar de un milion de euro”, a precizat Mihai Irimie.
În ce priveşte cofinanţarea pe care administraţia publică locală trebuie să o asigure la aceste investiţii, ea este în cuantum de unu la sută din valoarea totală, la care se adaugă şi cheltuieli catalogate neeligibile.

Loading...

Publicat in: Flash, Politica si administratie


Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. SAV ADA spune:

    Vrem fapte nu vorbe!

  2. Buchholzer spune:

    La Boholt care și el aparține de Primăria Soimus cine și când repara drumul care este distrus de camioanele TIR care transporta apa minerala ,șanțurile colmatate săpături si traversări de apa și canalizare astupate cu pământ pana când domnilor aleși locali și județeni !

  3. Bălașa spune:

    Jegule nu te-ai saturat de furat cu Draia la pușcărie hotule hooooo

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Un nou caz „cu cântec“ la adăpostul câinilor fără stăpân din Petroşani: Cine l-a ucis pe Oiţă?

Un căţeluş a fost găsit în comă în adăpostul public din Petroşani şi a murit după două zile. Voluntarii unei...

Medicamente la liber, fără aprobare de la comisii

Începând cu 1 martie 2017, medicamentele care aveau nevoie de aprobarea comisiilor de specialitate de la Casa Judeţeană de Asigurări...

Bulina neagră, 24.02.2017

Comisarul şef Dănuţ Mocanu, comandantul Poliţiei Lupeni Pentru că nu reuşeşte să managerieze corespunzător actvitatea instituţiei pe care o conduce,...

Închide