„Bălţata Românească“ şi-a confirmat, din nou, utilitatea

17 septembrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

„Zilele agriculturii hunedorene la Băcia” au fost marcate în acest an prin două manifestări: un simpozion tematic, ce s-a desfăşurat sâmbătă, la Tîmpa, avându-l ca invitat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a avut un dialog deschis cu fermierii hunedoreni, şi tradiţionalul Târg-Expoziţie „Bălţata Românească”, ce a ajuns la ediţia cu numărul XVII.

Târgul, vizitat de ministrul Agriculturii
Consiliul Local Băcia, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări „Bălţata Românească” din Băcia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara şi al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara-Deva au fost instituţiile care au făcut posibilă materializarea unui eveniment de tradiţie pentru agricultura, în special pentru sectorul zootehnic din judeţul Hunedoara.
Astfel, Târgul-Expoziţie „Bălţata Românească” a avut loc ieri şi a reunit producători individuali şi de grup, precum şi societăţi comerciale, care şi-au prezentat spre vânzare produse agro – alimentare. Nu au lipsit crescătorii de animale şi comercianţii veniţi de prin toate colţurile judeţului, care s-au întrecut în a-şi expune echipamente folositoare în agricultură, diverse utilaje etc. Totodată, manifestarea a primit şi binecuvântare ministerială. Însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi de parlamentari, ministrul agriculturii, Petre Daea (în alb, foto jos), s-a întâlnit cu fermierii prezenţi la târg. Le-a dat bineţe, le-a ascultat povestea şi i-a asigurat de respectul pe care-l poartă pentru truda muncii lor.

Miss „Bălţata românească”
Ca la orice manifestare din sânul rural, lumea a gustat din vestitul balmoş, s-a înfruptat cu mititei şi a admirat animalele expuse. Însă de departe unul dintre momentele mult aşteptate a fost desemnarea celei mai frumoase dintre frumoase, şi anume „Miss Bălţata Românească 2017”. În acest an, marea câştigătoare a fost Ligia Muntean, din satul Petreni, care a venit la târg cu vaca numită Micuţa (în foto sus), ce a concurat cu alte 23 de exemplare din rasă de bovine autohtonă. De altfel, Ligia Muntean a plecat acasă şi cu o cupă şi o diplomă primite şi la categoria „Cel mai tânăr fermier”. Ea este studentă în anul trei la medicină veterinară în Cluj-Napoca şi nu numai că iubeşte animalele, dar ştie să le îngrijească. “Miss Bălţata 2017” este o junincă bine întreţinută, după standarde, are vârsta de doi ani şi patru luni şi este gestantă în cinci luni. Premiul primit a constat în bani şi furaje.
„Felicit câştigătorii şi mă bucur să constat că Bălţata Românească îşi duce mai departe renumele. Atât simpozionul de sâmbătă, cât şi acţiunile de azi (n.r ieri) au avut în centrul atenţiei fermierii hunedoreni. Vrem să le cunoaştem nevoile, problemele pe care să le putem rezolva împreună şi să ne împărtăşim bucuriile şi reuşitele”, a afirmat Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
După festivitatea de premiere, folclorul a preluat frâiele distracţiei. Pe scenă au urcat interpreţii Eugen Mihăilă, Mihai Petreuş, Doinel Hândorean, Elena Evsei, Mariana Suciu, Mara Andraşi, Lavinia Zselnyan, Ilie David, Alisa Toma, iar acompaniamentul a fost asigurat de formaţia Neluţu Urs. În baza unor bilete care s-au putut achiziţiona contra-cost, toţi cei prezenţi au avut şansa să participe la o tombolă ale cărei premii au fost tentante. Premiul I a fost un viţel, premiul II, un purcel, iar câştigătorul premiului III s-a ales cu un miel.
„În acest an am avut ocazia să-l avem prezent într-o vizită de lucru pe domnul ministru Petre Daea, care a putut lua parte la cel mai reprezentativ eveniment al comunităţii noastre. Doresc să le mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizare, fermierilor, localnicilor şi oaspeţilor care ne-au călcat pragul”, a apreciat Florin Alba, primarul comunei Băcia, localitatea pe teritoriul căreia se organizează tradiţionalul târg-expoziţie.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina albă, 18.09.2017

Anemona Doda, maior, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara Pentru modul aproape perfect în care îşi face datoria ca purtător...

Gura lumii, 18.09.2017

Supăraţi pe toată lumea, dar nu pentru că sunt interesaţi de bunul mers al urbei. Nişte aleşi locali dintr-o regiune...

Alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Deva, în 5 noiembrie!

La şase luni de la părăsirea de către Mircia Muntean a postului de primar al municipiului Deva, iată că vom...

Închide