Actualitate

Baia de Cris, comuna de frunte a Ţării Zarandului

Magdalena Şerban

Despre edilul şef al comunei Baia de Criş, aflat la al cincilea mandat în fruntea acestei mândre şi cunoscute localităţi din Ţara Zarandului, nu se pot spune decât vorbe de bine. Cel puţin, aşa zic locuitorii comunei, pe care-i păstoreşte de mai bine de 17 ani. Că primarul Romeo Farcaş (medalion) este un gospodar pe cinste şi ţine să facă din comuna în care şi-a sfârşit zilele Crăişorul Munţilor, Avram Iancu, una dintre primele din judeţ, o poate vedea oricine are prilejul să viziteze Baia de Criş. Noi vom releva în continuare doar câteva din cele realizate de edilii locali ai comunei zărăndene în ultima vreme.

O minune de dispensar
Ştiind că pentru fiecare om, sănătatea este unul din cele mai preţioase lucruri, edilul şef zărăndean, înţeles că o prioritate pentru locuitori este asigurarea celor mai bune condiţii pentru desfăşurarea activităţii medicale în comună. Ca urmare, s-a trecut la reabilitarea şi modernizarea clădirii care adăposteşte dispensarul comunal, imobil cu o vechime de peste un secol. Astfel, unitatea sanitară din centrul de comună a fost renovată şi modernizată atât în interior, cât şi în exterior. Clădirea, care adăposteşte două cabinete medicale de familie şi un punct farmaceutic este acum mai confortabilă ca niciodată. Nu lipsesc tâmplăria PVC şi o centrală termică, ele făcând traiul mai bun atât cadrelor medicale, cât şi pacienţilor, aceştia din urmă însumând circa 3.500 de persoane. Dar să nu vă închipuiţi, însă, că fiind un dispensar de comună, dotările medicale lasă de dorit. Electrocardiograf, glucometre, aparate de aerosoli, truse ORL, cu laringoscop şi ortoscop – toate acestea se află în dotarea cabinetelor de aici. „Dorinţa noastră este să amenajăm, dacă va fi cazul, şi un cabinet stomatologic, pentru ca locuitorii să beneficieze de aceste servicii chiar în comună, fără să mai fie nevoiţi să se deplaseze în alte părţi, pentru a-şi rezolva problemele dentare’’, declară primarul Romeo Farcaş.
De subliniat că lucrările de la dispensar au fost realizate în regie proprie, prin intermediul angajaţilor de la Serviciul Apă – Canal şi de la Situaţii de Urgenţă, subordonate Primăriei Baia de Criş.

Primărie, şcoală şi cămin cultural cu straie noi
Tot din bugetul local s-au realizat şi lucrările de modernizare a sediului primăriei. Renovată în exterior şi modernizată pe alocuri, şi în interior, primăria este acum şi mai caldă, mai primitoare, asigurând condiţii civilizate de lucru, dar şi pentru sătenii care vin cu treburi aici. Iar ca lucrurile să fie sigure, cu ajutorul unei firme autorizate, s-a implementat un sistem antiefracţie, conform legilor în vigoare. În afară de acest sistem, s-a mai montat încă unul video, cu circuit închis, reprezentând interiorul primăriei, exteriorul acesteia, cele două parcuri şi zona centrală a satului Baia de Criş. „Ţin să mulţumesc şi pe această cale, celor de la firma Comser Hunedoara, care şi-au dovedit seriozitatea şi promptitudinea ori de câte ori am apelat la serviciile lor. Sistem antiefracţie s-a implementat cu ajutorul acestora, iar colaborarea este una de bun augur“, ne mărturiseşte edilul şef.
O altă lucrare importantă a fost cea vizând reabilitarea acoperişului şcolii din satul centru de comună, unde s-au folosit 11.000 de ţigle, o investiţie considerabilă, avându-se în vedere costul materialelor. „Totalul lucrărilor se ridică la 140.000 de lei, din care 50.000 de lei i-am obţinut prin Ministerul Învăţământului, iar restul a fost de la bugetul local“, declară Romeo Farcaş.
Dacă tot a venit vorba de şcoli, trebuie să precizăm că pentru toate cele cinci unităţi de învăţământ care funcţionează pe raza comunei s-a asigurat în proporţie de 85 la sută combustibilul necesar pentru iarnă şi s-au curăţat coşurile, cu o firmă specializată.
O altă investiţie realizată în ultima vreme este şi cea de la căminul cultural din satul Ţebea. „S-au făcut numeroase lucrări de reparaţii atât în interior, cât şi în exterior şi s-a mai construit o anexă. Au fost aduse, de asemenea, atât veselă nouă, cât şi mobilier. Căminul cultural beneficiază de trei camere frigorifice, aparate de aer condiţionat şi cred că va corespunde tuturor exigenţelor celor 400 de persoane, cât reprezintă capacitatea lui. Este dat şi în circuitul nunţilor, pentru a putea sprijini comunitatea noastră sub orice formă. Anexa de la căminul cultural va fi închiriată unui comerciant cu toate dotările (bar, magazin şi o terasă de care să se poată bucura turiştii veniţi în zonă)”, a declarat edilul şef al comunei Baia de Criş.

Balastieră şi proiect pe Măsura 322
Recent, a fost obţinută autorizaţia de la Apele Române, pentru înfiinţarea unei balastiere pe Crişul Alb, urmând să se facă demersurile necesare pentru ridicările topo şi restul documentelor pentru avizare. „Balastiera va fi funcţională în primăvara anului viitor, sperând ca prin deschiderea ei să poată fi deservită atât populaţia, cât şi infrastructura locală comunală. Menţionez acest lucru, deoarece nu mai avem în zonă o altă balastieră funcţională din punct de vedere legal“, spune edilul şef al comunei Baia de Criş.
Nu a fost ratată nici posibilitatea accesării de fonduri europene, pe Măsura 322, vizându-se canalizarea şi staţiile de epurare pentru patru sate: Baia de Criş, Rişca, Baldovin, şi Rişculiţa. Proiectul este la faza de licitaţie pentru execuţie, iar valoarea lui se ridică la suma de 2,5 milioane de euro.
Dacă mai precizăm că în satul Rişculiţa, administraţia locală a finalizat construcţia unui pod cu o deschidere de 4 m şi o lăţime de 16 m, este limpede că edilii comunei au cu ce se mândri. „Am făcut un efort financiar, de 140.000 de lei, pentru realizarea acestui pod, deoarece pe parcursul iernii, era o mare problemă deplasarea în zonă cu autoturisme sau maşini mari. Mereu aveam necazuri când dădea îngheţul sau ningea. Acum, după construcţia podului, iarna nu ne mai sperie“, ne-a declarat viceprimarul Lucian Miclean.
Şi totuşi, primarul Romeo Farcaş are şi nişte nemulţumiri. Este necăjit că n-a reuşit încă să termine modernizarea drumurilor din comună la nivelul la care şi-a propus şi, de asemenea, nici parcul din centrul satului Baia de Criş nu este încă finalizat. Dar, suntem siguri, că aşa cum îl ştim pe primarul frumoasei comune zărăndene, el nu se va lăsa, până ce nu va realiza tot ce şi-a propus.
Acum, însă, edilii din Baia de Criş sunt în febra pregătirilor pentru Serbările Naţionale de la Ţebea, care se vor desfăşura în 11 şi 12 septembrie. Potrivit viceprimarului Lucian Miclean, şi anul acesta, administraţia comunei va face tot posibilul pentru ca toţi cei ce vor fi prezenţi la Ţebea să se poată bucura de lecţia anuală de istorie, care se derulează an de an, în acest colţ al Ţării Zarandului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura