EvenimentFlash

Ani grei de pușcărie pentru patru deveni, braconieri de comori dacice

colier-dacic-sarmisegetuza_53936900     Tribunalul Hunedoara a dat astăzi sentința într-un dosar în care patru hunedoreni sunt acuzați de furtul și comercializarea ilegală a mai multor obiecte de patrimoniu sustrase din siturile arheologice ale Cetăților Dacice. Este vorba de Liviu-Darius Baci, Mircea Mihăilă, Flroin Sebastian Zvîncă și Romică Hîndorean care au fost trimiși în judeacată în anul 2012.

Potrivit datelor de pe portalul instanței toți patru vor merge la pușcărie, unde vor avea de ispășit în total 25 de ani de închisoare. Astfel, Liviu Darius Baci și Mircea Mihăilă au primit aceeași , de șapte ani și patru luni de închisoare și trei ani interzicerea anumitor drepturi. Florin Sebastian Zvîncă a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Romică Hîndorean a fost tirmis în spatele gratiilor de magistrații hunedoreni pentru șase ani și patru luni. Decizia Tribunalului Hunedoara nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Obligați să returneze aproape 4.000.000 de euro

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, Liviu Darius Baci și Mircea Mihăilă vor trebui să returneze obiectele de patrimoniu furate sau contravaloarea lor în bani. ”Obligă pe inculpaţii Liviu-Darius Baci şi Mircea Mihăilă, în solidar, să restituie părţii civile Statul Român, prin Ministerul Culturii, tezaurul alcătuit dintr-un număr de 3.572 monede Lysimach şi Pharnakes, din aur, sau să plătească părţii civile contravaloarea acestora, în sumă de 3.771.950 euro. Obligă pe inculpaţii Darius-Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, în solidar, să plătească părţii civile Statul Român, prin Ministerul Culturii, suma de 22.600 euro, reprezentând valoarea compensaţiei echitabile plătită de partea civilă pentru recuperarea unui număr de 28 monede Lysimach, din aur. Constată că partea civilă Statul Român a recuperat: un număr de 28 monede Lysimach, din aur; tezaurul alcătuit din 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă, precum şi tezaurul alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei, din aur”, se arată în sentința Tribunalului Hunedoara. De asemenea, magistrații Tribunalului Hunedoara au dispus confiscarea mai multor sume de bani, de bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea celor patru bărbați.

Zeci de kilograme de aur

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au acţionat în perioada 1998-2009. Mircea Mihăilă – zis „Cap de porc“, Darius-Liviu Baci, Sebastian Florin Zvîncă şi Romică Hîndorean sunt acuzaţi de furtul şi valorificarea ilegală a mai multor obiecte de patrimoniu, de pe urma cărora au încasat venituri de aproximativ patru milioane de euro. Acestea au fost furate în special din zona Cetăţilor Dacice. Mai precis, potrivit unui comunicat de presă emis de procurori, cei patru deveni au sustras, în august 1998, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia – punctul Şesu Căprăreţei – un tezaur alcătuit din 3.600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander, adică circa 30 de kilograme de aur, în valoare de 3.794.550 euro. Dintre acestea, s-au recuperat, până în prezent, doar 28 monede Lysimach, iar ele au fost depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. De asemenea, în vara anului 2000, inculpaţii au furat din punctul arheologic de la Dâncu Mare, un tezaur în valoare de 869 de euro, alcătuit din 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă. Mai apoi, în perioada 2002-2003 au furat obiecte în valoare de 100.000 de euro, constând într-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur. Acestea fuseseră sustrase din situl Cetăţii Dacice de la Căpâlna, judeţul Alba şi au fost recuperate şi depuse în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. (Natalia Bumbac)

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura