Angajaţi ai Consiliului Judeţean, puşi de Camera de Conturi să restituie o parte din salarii

23 august 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Sorina Popa

Mai mulţi angajaţi şi foşti salariaţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara sunt puşi de Camera de Conturi Hunedoara să dea bani frumoşi înapoi. Ce s-a întâmplat?
Atacă în instanţă, dacă va fi nevoie
În urma unei verificări a Camerei de Conturi Hunedoara la Consiliul Judeţean, s-a constatat că administratorul public al judeţului, Dan Stoian, a încasat prea mulţi bani şi trebuie să restituie o sumă deloc neglijabilă. Cel puţin aşa au decis cei de la Camera de Conturi. Însă, se pare că aceştia au cam încurcat merele cu perele. Asta, deoarece în cazul lui Dan Stoian, se specifică faptul că salariul său de bază, de 7.146 de lei, la care s-au adăugat sporurile pentru fonduri europene, a depăşit salariul preşedintelui instituţiei. Surse din CJ Hunedoara au explicat că sporurile respective se ridică la nivelul a 25 clase de salarizare, adică 2.322 de lei pe lună în ceea ce-l priveşte pe administratorul public. Camera de Conturi spune însă că sporurile trebuie incluse în salariul de bază, de unde şi depăşirea cu pricina. Măsura se aplică în perioada 2014-2016, ceea ce înseamnă că Stoian e bun de plată. Vreo 80.000 de lei ar trebui să aducă de acasă şi să-i restituie instituţiei judeţene. În acest caz s-a făcut contestaţie la Curtea de Conturi Bucureşti. Dan Stoian susţine că în caz că soluţia nu va fi una favorabilă, o va da în judecată pe specialista de la Camera de Conturi Hunedoara care a făcut controlul respectiv.
Angajaţi prin detaşare
Un al doilea caz este acela al consilierului judeţean PNL Ovidiu Popa. El a fost detaşat, în 2016, de la o firmă privată la Cabinetul preşedintelui CJ Hunedoara, pe funcţia de consilier. Şeful instituţiei era la acea vreme liberalul Adrian David. Aşadar, Ovidiu Popa a fost angajat cu 5.000 de lei salariul brut, pe lună, pe postul de consilier al preşedintelui David. Ei bine, tot cei de la Camera de Conturi Hunedoara vin şi spun că acesta nu trebuia angajat prin detaşare, ci direct. Şi atunci, salariul ar fi fost doar de 1.700 de lei. Codul Muncii însă permite angajarea prin detaşare, mai ales că în cazul lui Ovidiu Popa este vorba de o funcţie contractuală. Consiliul Judeţean a făcut o solicitare către Ministerul Muncii pentru a afla dacă se permit asemenea angajări prin detaşare, iar răspunsul a fost pozitiv. Suma pe care Camera de Conturi o impută lui Ovidiu Popa este de aproximativ 15.000 de lei. S-a făcut contestaţie şi aici.
În fine, o altă detaşare, cea a lui Viorel Rotar, care a lucrat la Consiliul Judeţean pe postul de director tehnic. Acesta, după ce s-a pensionat, s-a angajat la o societate comercială, iar apoi a fost angajat din nou la Consiliul Judeţean pe poziţia de consilier în aparatul de specialitate a instituţiei. Rotar avea la firma privată un salariu de 3.600 de lei, iar la CJ urma să primească 2.800 de lei. Însă, Codul Muncii spune că se ia nivelul de salarizare cel mai mare, aşa că Viorel Rotar a rămas cu 3.800 de lei. „Prejudiciul” produs în cazul acesta, susţin specialiştii de la Camera de Conturi, este de 8.300 de lei. Consiliul Judeţean a atacat şi această decizie la Curtea de Conturi Bucureşti.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dan Baban spune:

    Întrebare întrebătoare: dacă pentru fondurile europene obținute în beneficiul județului al cărui administrator public este primește sporuri, pentru salariul de 7.000 lei ce prestează ? Mie mi se pare ciudat să primească aceste sporuri.

  2. viorica spune:

    D lor de la curtea de conturi! Doar 2 cazuri ati gasit?Cate nu sunt de acest gen si gasiti numai doua? De Sarb Niculina angajata tot asa prin detasare de la o firma privata pe un salariu mare si apoi detasata de la consiliu la Spitalul judetean Deva pe post de sef seviciu personal unde a fost angajata fara concurs pe perioada nedeterminata,beneficiind de salariul stabilit de firma privata!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Sătenii din Băcia, sufocaţi de poluarea olfactivă de la Fabrica de făină proteică

Sute de locuitori ai comunei Băcia sunt supăraţi din cauza poluării produse de Fabrica de făină proteică din zonă. Oamenii...

Garantarea drepturilor cetăţenilor europeni în Marea Britanie, prioritate a Grupului PPE din Parlamentul European

Garantarea drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie, în urma negocierilor pentru Brexit, reprezintă prioritatea absolută...

Renunţarea la judecată şi renunţarea la dreptul pretins

Reclamantul, într-un litigiu civil, poate oricând să renunţe la judecată, printr-un act unilateral şi de dispoziţie prin care îşi manifestă...

Închide