Educatie si cultura

Analiza fundamentalã în piaţa valutarã (II)

Rata inflaţiei este un alt factor ce influenţează cursul de schimb al valutelor. Dacă pentru economia americană, acesta este simbolizat CPI (Consumer Price Index), pentru zona euro, acest indicator este denumit HICP (Harmonized Index of Consumer Prices – indicatorul armonizat al preţurilor de consum). Consumatorii încearcă să evite efectul coroziv, pe care îl are inflaţia asupra puterii lor de cumpărare şi, ca urmare, bunurile dintr-o ţară cu rata inflaţiei mai scăzută devin mai atractive, decât bunurile dintr-o ţară cu o rată mai mare a inflaţiei.        
În consecinţă, monedei din ţara cu o rată mai scăzută a inflaţiei îi creşte valoarea, iar monedei din ţara cu o rată a inflaţiei mai ridicată îi scade valoarea. Atât factorul inflaţie, cât şi puterea de cumpărare a valutelor au un impact direct asupra ratei de schimb a valutelor. De exemplu, dacă Statele Unite ale Americii înregistrează o rată a inflaţiei mai scăzută decât partenerul ei de schimb, zona euro, raportul euro/dolar se majorează, pentru a reflecta nivelul preţurilor în creştere în Europa, faţă de Statele Unite. Alţi indicatori economici şi monetari importanţi ai căror rezultate pot influenţa valoarea dolarului în raport cu euro sunt: rata şomajului, produsul intern brut, deflatorul implicit, care reflectă schimbările de preţ între anumite perioade şi cele din sfera cheltuielilor, Indicele Managementului Comercial, care este un rezultat al încrederii în mediul de afaceri al unei zone, vânzările ce provin din sectorul industrial, producţia industrială şi contul curent, care reprezintă cel mai important indicator în schimburile internaţionale şi măsoară cel mai clar volumul vânzărilor şi cumpărărilor de bunuri, servicii, plata dobânzilor şi transferurile unilaterale.
Specialiştii în analiza fundamentală urmăresc publicarea rezultatelor acestor indicatori economici, diferite rapoarte de piaţă, pentru a observa schimbările în economie. Declaraţii ale oficialilor privind starea economiei, diferite întâlniri cu caracter economic ale guvernatorilor sau organizaţii cum ar fi de exemplu, G-7, sunt aşteptate cu mult interes de participanţii la piaţă. Pentru cei interesaţi, mai multe site-uri publică periodic calendarul indicatorilor economici al celor mai industrializate şapte state, precum şi calendarul evenimentelor. (Ioan Aleman, director departament dezvoltare Sibex)

Dicţionar de termeni futures (II)

American Style Option-Opţiune de tip american care poate fi exercitată oricând între data cumpărării şi data scadenţei. Acest tip de opţiune este utilizat şi de bursa din Sibiu. Analiza tehnică – 1. Studiu al comportamentului preţurilor istorice, în vederea previzionării preţurilor futures. 2. Analiză ce foloseşte grafice, pentru a examina schimbările ce intervin în comportamentul preţurilor şi pentru a profita de pe urma trendurilor. Cei care urmează regulile tehnice cred că preţurile vor anticipa schimbări în valorile factorilor fundamentali. Analiză fundamentală – Studiu al factorilor primari exteriori pieţei, cum ar fi rapoartele guvernamentale, ratele dobânzii etc., care pot influenţa cererea şi oferta pentru un activ suport şi în consecinţă, preţul de pe piaţă al unui contract futures sau al unei opţiuni.  Ask – preţ minim cerut de un vânzător, pentru a accepta şi executa un ordin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura