Comunitate

Amenajamentele pastorale, vizate şi la Orăştioara de Sus

Magdalena Şerban

În ce priveşte realizarea amenajamentelor pastorale, pentru 2017, Ministerul Agriculturii a stabilit un tarif naţional ce variază între 10 şi 20 de lei per hectar, dar ordinul a fost retras şi încă au loc dezbateri în grupurile de lucru. Deşi s-a scurs aproape jumătate din anul în curs, potrivit statisticilor, nici 10 la sută din administraţiile publice locale nu au dat curs acestui demers ce devine obligatoriu din 1 ianuarie 2018. Şi La Orăştioara de Sus se fac noi calcule.
„Suntem în discuţii cu reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, entitate cu care dorim să demarăm documentaţia. Ştim că reglementările legislative în ce priveşte tarifarea pe hectar a amenajamentelor pastorale au fost abrogate de curând şi ar fi foarte bine să se facă cu titlu gratuit. La fel ca noi, există şi alte primării care nu au bani la buget pentru a realiza în anul acesta tot ceea ce prevede noua legislaţie din domeniu. Din 2018 nu se vor mai putea închiria aceste păşuni, aşa că obligaţia este una evidentă. Deocamdată, o avem închiriată persoanelor fizice şi asociaţilor. Păşunatul, întreţinerea păşunilor şi plata tarifului contractat sunt obligaţiile pe care trebuie să le respecte cu sfinţenie, dacă vor să aibă continuitate şi să nu le fie reziliat parteneriatul. Abia putem să le oferim cetăţenilor comunei posibilitatea de închiriere, aşa că i-am prioritizat pe aceştia faţă de cei ce vin din alte localităţi. Sunt circa 30 de contracte parafate, preferând să închiriem suprafeţe mai mici, dar la cât mai mulţi. Dacă ne referim la numărul de animale, per UAT stăm bine, însă dacă raportarea o facem strict pe gospodării, aici lucrurile au cunoscut o pantă descendentă. Predomină ovinele şi bovinele“, a precizat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
În ce priveşte fondul forestier, administraţia locală are în proprietate peste 400 de hectare, aflate sub tutela Ocolului Silvic Valea Orăştiei. Din rărituri, se asigură necesarul de lemne pentru şcoli, primărie şi restul instituţiilor publice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura