Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România. Primarii au evidenţiat, din nou, problemele cu care se confruntă

14 martie 2017 | 1 Comentariu

Natalia Bumbac

Reuniunea de zilele trecute de la Bucureşti a edililor de municipii din toată ţara a scos la iveală câteva probleme grave cu care se confruntă aleşii. De la hăţişul legislativ românesc în care se scufundă orice iniţiativă edilitară, până la lipsa de comunicare între instituţii, toate aceste aspecte au fost discutate la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), fiind trase şi câteva concluzii. Una şi poate cea mai importantă a fost că problemele sunt comune la toţi primarii, indiferent de umbrela politică sub care se adăpostesc. Iar, fără ca taurul să fie luat de coarne, de către cei care se lovesc de aceste probleme, în speţă primarii, ele vor persista.

Curtea de Conturi nu relaţionează
Prezent la Adunarea Generală a AMR, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu (în foto, al doilea din dreapta), ne-a relatat că atât el, cât şi colegii săi au semnalat neconcordanţe în legislaţia care priveşte administraţia publică. De asemenea, edilii au cerut clarificarea Statutului funcţionarului public şi elaborarea unui nou Cod administrativ, unde să fie delimitat clar statutul primarului, precum şi mărirea cotelor din impozitul pe venit general, alocate primăriilor. Alte probleme discutate s-au referit la salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi a valorii indemnizaţiilor alocate aleşilor. Asta pentru că, din exemplele aduse de edili, sunt situaţii în care, la unele primării, salariul primarului ajunge să fie pe locul 50 ca valoare faţă de ceilalţi angajaţi. Primarii au mai solicitat să fie elaborată o lege a prevenţiei, prin care Curtea de Conturi să răspundă în scris la punctele de vedere cerute de către primării vizavi de anumite iniţiative, lucru pe care nu-l face în acest moment, ci doar impune anumite sancţiuni în urma controalelor. Pe mai multe probleme ridicate, primarii de municipii au votat în unanimitate soluţiile găsite, indiferent de culoarea lor politică, ne-a spus edilul Hunedoarei.
„Adunarea de la Bucureşti a demonstrat încă o dată faptul că problemele în administraţia publică locală există, sunt multe şi sunt grave şi ne lovim de ele, indiferent de apartenenţa noastră politică. Fără o abordare fermă din partea noastră, nu se vor rezolva. Iar, cei care au de suferit sunt cetăţenii, pentru că administraţia se face în beneficiul şi interesul lor”, a concluzionat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.
La Adunarea Generală a AMP au participat premierul României, împreună cu mulţi miniştri şi lideri politici de la vârf.

Publicat in: Politica si administratie


Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nostradamus spune:

  Sarmanii de voi !
  Eroilor !
  Voi nici nu mai salutati lumea decat in campanii.
  Aroganta e starea voastra naturala.
  Va deranjeaza tot, CCR, ANI, DNA.
  Tot ce va incurca afacerile voastre.
  Hai sictir !

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Farmacie cu program non-stop în Valea Jiului

În municipiul Petroşani va începe, din nou, să funcţioneze o farmacie cu program non-stop, care va deservi întreaga Valea Jiului.

Salariaţii de la Mediu ameninţă cu greva generală

Ieri, salariaţii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Deva şi cei de la Garda de Mediu din judeţ au protestat,...

Primarul din Pui a primit trofeul „Ivan Patzaichin”

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) a oferit în cadrul Adunării Generale desfăşurate la Bucureşti, Ordinul, trofeul şi diploma „Ivan Patzaichin”...

Închide