Politica si administratie

Băsescu aruncă în aer acuzarea din dosarul „Gala Bute”

Natalia Bumbac

Deşi magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au încheiat judecarea dosarului „Gala Bute” şi au anunţat că se pregătesc să dea sentinţa finală, se pare că, nu s-au spus toate câte se ştiu despre acest caz. Fostul preşedinte Traian Băsescu (foto) a prezentat un document secret pe care fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, judecată în dosarul „Gala Bute”, l-a cerut ca probă în instanţă, dar i-a fost refuzat, scriu cei de la evz.ro.

„Un mecanism de prins politicienii”
Potrivit sursei citate, documentul prezentat în Senat de către Traian Băsescu este o notă secretă pe care SRI a trimis-o către DNA şi din care reiese că denunţătorii din dosarul „Gala Bute”, respectiv omul de afaceri de la noi din judeţ Adrian Gărdean şi angajaţii Ministerului Dezvoltării, Ştefan Lungu şi George Nastasia, aveau o relaţie de afaceri la nivelul anilor 2010 – 2011, când are loc monitorizarea lor de către serviciile secrete. Relaţie în care, Elena Udrea, ministru la acea dată, nu avea nici o implicare.
Traian Băsescu a spus în plenul Senatului că documentul SRI este strict secret şi că i-a parvenit de câteva luni. „Este un document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011, care mi-a parvenit acum câteva luni şi nu l-aş fi făcut public dacă nu vedeam minciuna din adresa DNA către ÎCCJ. Nu citesc mult, vă spun că documentul vorbeşte de oameni care se află într-un dosar penal, care au săvârşit infracţiuni, dar despre care DNA nu spune mare lucru”, a declarat fostul preşedinte în plenul Senatului. Acesta a mai spus că documentul mai arată mecanismul folosit de anumite instituţii pentru a ajunge la politicieni. „Asta probează de data aceasta un sistem. Îi prinzi şi pe mituitor şi pe cei mituiţi şi pentru a scăpa dau un nume de om politic important. Documentul vizează «Gala Bute». Cei menţionaţi în document ori au fost disjunşi, ori denunţători după ce au dat şi declaraţii”, a afirmat Băsescu.

Gărdean – judecat într-un dosar disjuns
Documentul cu pricina a fost văzut de către Elena Udrea, în calitate oficială, fiind cerut ca probă în apărarea sa în dosarul „Gala Bute”. „Cererile i-au fost respinse de fiecare dată, deşi DNA a depus în acuzare la dosar o înregistrare a unei convorbiri dintre Lungu şi Gărdean făcută exact în acea perioadă, în care primul face referire la «doamna», dar fără vreo conotaţie ilegală”, arată cei de la evz.ro.
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar, Ştefan Lungu a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, hunedoreanul Dragoş Botoroagă, administrator al firmei Consmin, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Dosarul „Gala Bute” s-a judecat în fond şi în apel la ÎCCJ, fiind stabilit termen de pronunţare a sentinţei definitive în data de 23 mai.
În ceea ce îl priveşte pe afaceristul hunedorean Adrian Gărdean, el a fost trimis în judecată, alături de fratele său Miron Dorel Gărdean, în decembrie 2017, într-un dosar disjuns din „Gala Bute”, pentru acuzaţia de dare de mită. În dosarul mamă, Adrian Gărdean are calitate de martor denunţător. El a fost audiat la ultimul termen de la ÎCCJ, înainte ca instanţa să intre în pronunţare. Fraţii Gărdean sunt acuzaţi că i-au dat mită fostului ministru Elena Udrea, pentru a-şi asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări din programul „Schi pentru România”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura