Comunitate

La Băiţa se va demara programul de cadastrare gratuită

Magdalena Şerban

Conducerea comunei Băiţa se află în tratative avansate cu specialiştii topografi pentru a putea demara lucrările de cadastrare gratuită, contractul cu OCPI fiind deja semnat.

„Ne-am dorit să parcurgem şi prima etapă, însă nu s-au înghesuit firmele de profil din cauza preţului scăzut care se practică. Şi să fi găsit pe cineva interesat pe ultima sută de metri, nu am fi putut respecta termenele-limită, aşa că am decis că e mai bine să ne asumăm lucrarea atunci când condiţiile sunt optime. Acum s-au adus modificări importante. Astfel, suma plătită pentru lucrările de cadastru general a fost majorată proporţional cu gradul de dificultate al lucrării, iar actul normativ mai prevede posibilitatea înscrierii în cartea funciară a certificatelor de moştenitor emise înainte de anul 2011. Localnicii nu şi-au intabulat prea multe proprietăţi, neavând posibilitatea financiară să-şi facă ridicările topo şi toată documentaţia necesară. Ba mai mult, unele terenuri nu au valori atât de mari încât să se merite investiţia, asta însemnând un alt impediment. În ce priveşte acordarea titlurilor de proprietate, s-au dat peste 90 la sută la nivel de UAT, iar noi, ca administraţie locală, ne-am intabulat căminele culturale, drumurile, unităţile şcolare şi alte obiective, fiind şi o condiţie obligatorie pentru a putea accesa diverse programe investiţionale”, arată Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa.
Reamintim că suma totală alocată de ANCPI, în 2018, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, este de peste 400 de milioane de lei. Astfel, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru acest demers, faţă de 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie.

One thought on “La Băiţa se va demara programul de cadastrare gratuită

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura