ActualitateFlash

Patrimoniul natural din Geoparcul Dinozaurilor, model de studiu pentru specialişti în arii protejate din şase ţări

Adriana Clej

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Geoparc Internaţional UNESCO, administrat de Universitatea din Bucureşti, a fost gazda evenimentului organizat cu ocazia celei de-a cincea întâlniri regionale din cadrul proiectului Interreg IMPACT – Modele Inovatoare pentru Arii Protejate de Schimb şi Transfer.
Au fost 35 de participanţi din Spania, Franţa, Germania, Italia, Lituania şi România, care au venit în Geoparc pentru a participa la conferinţa internaţională intitulată „Comunicarea şi conştientizarea rolului ariilor protejate în conservarea patrimoniului natural“. Conferinţa a fost un bun prilej pentru realizarea unui schimb de experienţă între partenerii din cadrul proiectului şi reprezentanţi ai grupurilor ţintă. În cadrul prezentărilor susţinute de specialiştii prezenţi, Ambasadorii Geoparcului au avut şi ei propria sesiune de prezentare, în limba engleză, a activităţilor pe care le desfăşoară în Geoparc.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului a fost selectat ca exemplu de bune practici în cadrul proiectului de către partenerul din România, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Turism, organizatorul evenimentului. Bunele practici oferite de Geoparc partenerilor internaţionali sunt legate de managementul şi conştientizarea ariilor protejate prin voluntariat şi educaţie. Concret, Geoparcul este un model pentru strategia de interpretare.
„Acest proiect constă în schimbul de experienţă între parteneri prin intermediul vizitelor de studiu, a schimbului şi transferului de bune practici. Fiecare partener implică acele organizaţii sau persoane din ţara sa care pot fi un astfel de exemplu (stakeholder). În cazul nostru, Geoparcul este un stakeholder important, pentru că s-a implicat benevol în proiect şi sperăm că prin acest proiect vom aduce cât mai mulţi turişti în zonă şi în judeţul Hunedoara”, afirmă Cristina Lixăndroiu, manager de proiect şi cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism din Bucureşti.
Două dintre cele trei zile ale evenimentului au fost dedicate vizitelor în teren. Participanţii au vizitat Casele Geoparcului şi Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat. De asemenea, ei au avut posibilitatea de a lua contact cu gastronomia locală, în cadrul unei sesiuni de degustare de produse locale organizată cu sprijinul Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea.
„Este prima dată când sunt într-un geoparc. Sunt de-a dreptul uimită, nu pentru că sunt într-un geoparc, sau pentru că sunt într-un teritoriu UNESCO, ci pentru că nu am mai întâlnit nicăieri ceea ce voi aţi făcut cu mâinile, mintea şi inima. Nu mă aşteptam să găsesc, în teren, un astfel de exemplu în care o echipă mică, alături de tineri implicaţi, poate construi un mixt de poveşti, ştiinţă, artă şi dragoste”, apreciază Aisté Jurkiené, EUCC Project coordinator, EUCC Baltic Office, Lituania.
Parteneriatul proiectului este format din şase instituţii din Spania, Franţa, Lituania, Italia, Germania şi România.

One thought on “Patrimoniul natural din Geoparcul Dinozaurilor, model de studiu pentru specialişti în arii protejate din şase ţări

  • Ati beut on vinars la Marina ?!

    Ca de papusa maghiarizata de plastic din spate, … e tare natural !!!
    O cheama Hiuzany

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura