ActualitateFlash

Hunedoreanul Avram Iancu și-a încheiat cu succes aventura pe Dunăre!

 

 Polisportivul hunedorean Avram Iancu, bibliotecar în Petroşani, a terminat, sâmbătă după-amiază, la Sulina, cursa de 2.860 de kilometri de înot pe Dunăre, devenind astfel primul om care a străbătut fluviul de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră fără costum de neopren și obiecte ajutătoare.

Întâmpinat de marele campion Ivan Patzaichin
    El a fost întâmpinat atât de simpli cetăţeni, cât şi de autorităţile locale. Înotătorul a fost aşteptat şi de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Cosmin-Răzvan Butuza, precum şi de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, care l-au felicitat pentru efortul depus şi modul de promovare a imaginii României. .
”Efortul pe care l-a făcut Avram Iancu a adus un imens plus de imagine pentru Delta Dunării şi România, în anul în care se împlinesc 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, a declarat celebrul multiplu campionul olimpic,  mondial și europen Ivan Patzaichin, la sosirea acestuia la Sulina.
Şi secretarul de stat din Ministerul Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, a apreciat performanţa înotătorului.  „Suntem mândri de tine, Avram Iancu. Prin ceea ce ai făcut eşti un ambasador al României. Ai demonstrat că, atunci când vrei ceva cu adevărat în viaţă, vei reuşi. Eşti un model pentru noi şi îţi mulţumim. Ne-ai făcut mândri că suntem români”, a afirmat secretarul de stat.
Tinerii să descopere plăcerea lecturii
     Polisportivul din Petroşani şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne. El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania, şi şi-a impus să înoate 50 de kilometri pe zi fără materiale ajutătoare şi de protecţie.Totodată, a dorit să-i încurajeze pe tineri să citească. ”Îmi doresc ca generaţia tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea ca în paralel să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor”, scria pe blogul său Avram Iancu, înainte de a pleca în cursă.

Întrebat dacă obiectivul acestei curse de a-i încuraja pe tineri să citească a fost atins, Avram Iancu a răspuns: ”Cu siguranţă. (…) Cel puţin la biblioteca din Petroşani s-au dat toate exemplarele (din volumul ‘Pilotul de pe Dunăre’ – n.r.) şi sunt semnale că sunt oameni care au început să citească cel puţin acest roman. Am fost surprins că unii oameni au compus poezii inspiraţi de această parcurgere a Dunării înot”.

Hipotermia, marea problemă

     ”Cea mai mare problemă a fost hipotermia, pentru că încerc să înot fără costum de protecţie. În Germania şi Austria, am avut foarte mult de furcă cu acest duşman. Apoi, cele 65 de baraje – 50 în Germania, 12 în Austria, unul în Slovacia şi două în România – au fost din nou obstacole şi la propriu, şi la figurat”, a declarat Avram Iancu.
Antrenamentele lui Avram Iancu pentru a face faţă hipotermiei şi numărului mare de kilometri au început de mai mult timp. Pe lângă partea fizică, pregătirea pentru cursa care s-a încheiat în această după-amiază de sâmbătă a implicat şi un alt gen de antrenamente. ”Dincolo de o condiţie fizică desăvârşită, a trebuit să găsesc energia necesară pe care o pot obţine, gândindu-mă la valori universal valabile, la tot ceea ce înseamnă frumos, la familia mea, la fetiţele mele, la poporul meu, la compatrioţii mei minunaţi care, de când am intrat în ţară, m-au susţinut într-un mod extraordinar”, a menţionat el.

Împreună cu  sportivul hunedorean în această  aventură pe Dunăre s-au aflat caiaciştii Valerică Rîmbu, din Galaţi şi Ulise Galu, din Braşov, doi sportivi experimentaţi care l-au îl secondat, plutind cu caiacul alături de el.

Campion la mai multe sporturi
    Născut pe data de 18 februarie 1976, în municipiul Petroşani, Avram Iancu face sport de la vârsta de 10 ani. A fost campion al României la karate kyokushin, tineret, s-a clasat pe primele patru locuri la competiţiile de triatlon la care a participat în perioada 1999 – 2013, a fost campion şi vicecampion la competiţiile de ciclism montan la care a participat în perioada 2011 – 2013 şi s-a clasat printre primii trei concurenţi la categoria lui de vârstă la competiţiile de alergare montană din perioada 2013 – 2016.
A străbătut înot 10 țări și patru capitale
    Avram Iancu a străbătut înotând pe Dunăre 10 țări și patru capitale europene. Al doilea ca lungime din Europa, Dunărea este singurul fluviu de pe continent care curge de la vest la est. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră, Germania, sub forma a două râuri numite Brigach şi Breg ce izvorăsc de sub vârful Kandel, la o altitudine de 1.241 de metri, şi se unesc în Donaueschingen, la o altitudine de 678 de metri, în curtea castelului Furstenberg. Dunărea străbate zece ţări – Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina şi Serbia – trece prin patru capitale – Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad.

La capătul celor 2.860 de kilometri, se varsă în Marea Neagră prin trei braţe – Sfântu Gheorghe, Sulina şi Chilia – care formează Rezervaţia Biosferei Delta Dunării România – Ucraina. Prin primele două braţe, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul României, în timp ce braţul Chilia constituie frontieră între cele două state, iar gura de vărsare a Dunării în mare se află pe teritoriu ucrainean.

Până în prezent, alte două persoane au reuşit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot. (Mircea Crivăț)

One thought on “Hunedoreanul Avram Iancu și-a încheiat cu succes aventura pe Dunăre!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura