Politica si administratie

Educaţia – prioritate şi responsabilitate şi în judeţul Hunedoara

Ştim cu toţii că, după educaţia în familie, şcoala este cel de-al doilea pilon important al formării şi dezvoltării personale pentru un copil. De asemenea, educaţia a devenit în zilele noastre un factor strategic de dezvoltare şi va rămâne un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică.
Acestea sunt şi principalele premise pe care se bazează şi Programul de guvernare, votat recent în plenul Parlamentului. Au fost stabilite principalele direcţii de acţiune în domeniul învăţământului. Acestea sunt: implementarea principiului egalităţii de şanse în educaţie, îmbunătăţirea performanţelor educaţionale, prin accesul la un sistem de educaţie de calitate, reducerea abandonului şcolar şi corelarea ofertei educaţionale cu piaţa muncii, în aşa fel încât un absolvent de învăţământ liceal sau universitar să-şi găsească foarte repede un loc de muncă pe piaţă şi să aplice ceea ce a învăţat.
În conformitate cu aceste principii, în judeţul Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi-a concentrat eforturile pentru a pune în practică cu dăruire şi competenţă acele proiecte concordante în cea mai mare măsură cu viziunea acestui proiect naţional al Partidului Social Democrat în ceea ce priveşte adaptarea sistemului de învăţământ la realitatea de zi cu zi.
Din multitudinea de acţiuni organizate, aş dori să amintesc aici doar câteva. Înţelegând faptul că promovarea accesului egal la educaţie şi reducerea ratei de părăsire timpurie a şcolii începe încă din grădiniţă, în colaborare cu Asociaţia OvidiuRo, s-au desfăşurat numeroase activităţi care promovează înscrierea în grădiniţă a tuturor copiilor de vârstă preşcolară, în cadrul programului „Fiecare copil în grădiniţă, Insula de nisip”.
Sub titulatura „2017 – Anul învăţământului profesional şi tehnic”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a desfăşurat activităţi de informare şi promovare a învăţământului profesional şi tehnic şi a programului „A doua şansă“, organizate în cadrul Caravanei „Ai şansa să te întorci la şcoală”.
În judeţul Hunedoara sunt înscrişi în învăţământul profesional de trei ani 1.650 de elevi. Aceştia beneficiază de bursă profesională lunară în valoare de 200 lei şi, după finalizarea cursurilor pot obţine certificate de calificare profesională recunoscute în Europa.
Toate acestea demonstrează clar preocuparea constantă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara pentru asigurarea calităţii în educaţie, în vederea obţinerii performanţei.

Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura