Actualitate

Ziua pompierilor la Deva, marcată de evenimentul dramatic de la Orăştie

Natalia Bumbac

Ziua Pompierilor a fost marcată ieri la Deva, cu o zi mai târziu decât a fost celebrat evenimentul la nivel naţional, devansarea acestuia fiind cauzată de incendiul de la fabrica din Orăştie.
Cu ocazia acestei manifestări, un ofiţer şi nouă subofiţeri de la ISU Hunedoara au fost înaintaţi în grad, iar pompierii care s-au remarcat prin intervenţii deosebite au fost premiaţi. Prefectul judeţului, Fabius Kiszely, prezent la aniversare, le-a oferit diplome pompierilor care, de ziua lor, au fost implicaţi în gestionarea incendiului de la fabrica de uleiuri aromatice din Orăştie.
Florin Ocolişan – pompierul anului
Unul dintre cele mai râvnite titluri acordate în cadrul ceremoniei, cel de „Pompierul anului 2017”, i-a fost acordat plutonierului major Florin Ocolişan (foto stânga), de la Detaşamentul din Deva. Acesta a dat dovadă de curaj, empatie şi spirit civic, atunci când şi-a salvat vecinul căzut într-o fântână adâncă de peste opt metri, până la sosirea echipajelor de prim ajutor. Titlul „Paramedicul anului 2017” i-a fost acordat plutonierului major Aurelian Mureşan (foto dreapta), de la Detaşamentul din Deva, care s-a implicat în timpul său liber în salvarea a trei victime dintr-un accident rutier din judeţul Braşov.
Distincţia „Echipajul de prim ajutor al anului 2017” a fost atribuită echipei formate din plt. maj. Roland Mihai Lochainer, plt. maj. Zoltan Gagy şi paramedicul Anton Ionuţ Dumitrescu, de la Detaşamentul din Petroşani. Premiul a fost acordat pentru misiunea deosebită în care, după ce au parcurs un traseu dificil de 10 kilometri, salvatorii au asistat la naşterea unei fetiţe, creând condiţii de siguranţă pentru micuţă şi mama ei. Echipa de la Secţia Ilia formată din plt. maj. Adrian Marean, plt. adj. Alin Tofan şi plt. adj. Claudiu Marian, a obţinut premiul „Echipajul de descarcerare al anului 2017”, pentru intervenţiile dificile la care au participat. Titlul „Echipajul de pompieri al anului 2017” a fost obţinut de Detaşamentul de la Deva, pentru intervenţiile numeroase ale pompierilor deveni, iar Detaşamentul din Petroşani, reprezentat de lt. col. Adrian Avram, a fost declarat „Subunitatea cu cele mai complexe intervenţii în 2017”. De asemenea, au fost acordate trei premii speciale plt. mj. Daniel Călin, Graţian Dîncşorean şi Robert Botond Kulcsar.
Mândru de rezultatele pompierilor
La final, lt. col. Claudiu Achim, prim adjunctul şefului ISU Hunedoara, a subliniat încă o dată rezultatele fără cusur ale intervenţiilor pompierilor hunedoreni din acest an. Totodată, s-a arătat optimist faţă de mesajele venite din partea conducerii de vârf ale structurilor de continuare a programelor de dotare a echipelor de prim ajutor, pentru ca pompierii să fie din ce în ce mai pregătiţi în intervenţiile lor de salvare a vieţilor omeneşti.
Ziua Pompierilor este aniversată în 13 septembrie, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduşi de lt. Pavel Zăgănescu, în lupta din Dealul Spirii împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei din 1848, în acest an împlinindu-se 169 de ani de la acea bătălie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura