Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean | Archive | aprilie

Arhiva | aprilie, 2009

Mortul este vinovat

Redactor: Mihai Leonard

Ieri, în jurul orei 16, un grav accident de circulatie s-a produs în apropierea fostei halte CFR Geoagiu, aflatã la intersectia dintre DN 7 si drumurile judetene care duc la Geoagiu si Romos, soldat cu doi morti si doi rãniti.

Nu s-a asigurat la intersectie
Vinovat de producerea accidentului este conducãtorul unui autoturism Dacia, care, circulând dinspre Orãstie pe DN 7, ajuns la intersectia amintitã, a virat brusc la stânga, fãrã sã se asigure si fãrã sã semnalizeze, intrând în fata unui autoturism Opel, care circula regulamentar din sens opus. Impactul a fost violent, ambele masini fiind serios avariate.

Proiectat prin parbriz
În urma impactului, pasagerul aflat pe locul din dreapta soferului autoturismului Dacia a fost proiectat prin parbrizul masinii, la câtiva metri pe marginea drumului, murind instantaneu.
Ajunsi la fata locului, echipajul de descarcerare de la ISU, modulul SMURD si un echipaj de pompieri din Orãstie, au reusit ca, în 15 minute de la sosire, sã-i descarcereze pe cei doi soferi si pe un pasager, aflat în autoturismul  Opel si sã-i trimitã cu ambulantele la spitalul din Orãstie.  În urma rãnilor grave, cu toate eforturile medicilor, soferul Daciei a murit si el, la scurt timp dupã ce a fost adus la spital. Soferul si pasagerul din Opel sunt sub supraveghere, în spital, primul cu rãni mai grave, iar al doilea cu rãni mai usoare, la una din mâini.
În urma accidentului, circulatia pe drumul respectiv a fost blocatã aproximativ o orã.

Flash Comentarii (0)

Stiri

Redactor: Divers

Finantare europeanã pentru retelele de apã
Consiliul local al comunei Romos a câstigat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, finantat integral de Uniunea Europeanã, pentru construirea retelelor de apã si de canalizare în satele Romos si Romosel, licitatia pentru desemnarea constructorului fiind lansatã pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). „De acest proiect vor beneficia 700 de familii. Vom aduce apa pânã în fata casei omului, dupã care familiile interesate vor trebui sã se ocupe de racordurile individuale. Totul va fi contorizat“, a declarat primarul comunei, Mircea Pãtrînjan. Autoritãtile sperã ca procedurile de licitatie în vederea desemnãrii constructorului sã se desfãsoare fãrã probleme si lucrãrile sã înceapã în vara care urmeazã. Conform proiectului, constructia retelelor de apã si de canalizare se va încheia dupã o perioadã de doi ani de zile. (AGERPRES)

Împotriva braconajului de broaste
Jandarmii au pornit o actiune împotriva braconajului de broaste în Parcul National Retezat. „Verificãm, alãturi de rangeri, bãltile si vãile din zonã pentru a preveni braconajul acestei specii protejate de lege”, a declarat Nicolae Rãducu, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara. Picioarele de broaste sunt considerate delicatese si, ca atare, se vând extrem de bine. Potrivit jandarmilor, braconajul începe în perioada de înmultire a lor, fapt care a dus în timp la diminuarea drasticã a populatiilor de amfibieni din zonã. În Retezat, se gãsesc 11 specii de amfibieni, din cele 19 întâlnite în România. (A. Nãstase)

Sindicalistii din învãtãmânt s-au supãrat
Biroul Operativ al Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmânt informeazã cã Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale vrea sã iasã din „incapacitatea de a gãsi solutii viabile, prin minciunã. Ne propune o jalnicã, îndoielnicã si imoralã viziune de ierarhizare a salariilor în sistemul bugetar. Întâlnirile reprezentantilor sindicatelor cu cei ai ministerelor si patronatelor au fost numai niste discutii sterile, care nu au dus la conturarea mãcar a unui cadru corect si coerent. Solutii viabile nici nu se puteau identifica si pentru faptul cã au refuzat sã participe la discutii reprezentantii „bugetarilor de lux” din afaceri externe, justitie si interne”. Ca atare, sindicalistii sustin cã nu vor mai participa la asemenea discutii si negocieri cu reprezentantii ministerului. (A. Nãstase)

Ofertã pentru someri
Agentia Judeteanã de Ocupare si Formare Profesionalã (AJOFM) Hunedoara organizeazã vineri, 24 aprilie, bursa generalã a locurilor de muncã, în toate cele 12 orase si municipii din judet, în care sunt deschise agentiile AJOFM. La AJOFM Hunedoara sunt disponibile peste 500 de locuri de muncã vacante, ofertã prea putin generoasã si tentantã pentru miile de hunedoreni aflati în cãutarea unui loc de muncã. (N. Ebner)

A cãzut de pe telescaun
Jandarmii montani i-au acordat primul ajutor si l-au dus cu targa la drumul de acces cãtre Statiunea Straja pe un adolescent care a cãzut de pe telescaunul aflat în miscare. Tânãrul a fost transportat la Spitalul din Lupeni cu leziuni grave. Adolescentul s-a urcat pe unul dintre pilonii telescaunului, vrând sã se urce din mers, ca sã nu plãteascã bilet. Din nefericire, însã, el a cãzut de la înãltime, rãnindu-se. (A. Nãstase)

Ciocnire sângeroasã
Cãpitanul Minerului Lupeni, Chitu, si fundasul stânga al Muresului, Pisoiu, s-au ciocnit violent, cap în cap, în minutul 68 al partidei dintre cele douã echipe hunedorene. Cel mai sifonat din clinci a iesit Pisoiu, care a avut arcada spartã fiind înlocuit imediat cu Bud si a fost transportat la spital pentru investigatii medicale mai amãnuntite. Chitu s-a dovedit mai rezistent si a terminat meciul în teren cu un bandaj la buzã, desi i-a curs foarte mult sânge si n-a mai fost la fel de combativ în jocul aerian. (C. Marinut)

Timofte a scãpat porumbelul
Jiul Petrosani a câstigat meciul din deplasare cu FC Târgoviste si a scos definitiv din ecuatia luptei de evitare a retrogradãrii echipa de lângã Turnul Chindiei. Minerii s-au impus cu 1-0, prin golul marcat de Antohi în minutul 72, care a profitat de o gresealã a fundasilor gazdelor si a sutat din careu fãrã sperante pentru portarul advers. Fãrã demnitatea de a se recunoaste învinsi si retrogradati, oficialii gazdelor i-au acuzat pe jiulisti cã au apãrat în acest joc interesele echipei Minerul Lupeni si nu pe ale lor. Enervat de hãrtuiala jurnalistilor, care-i tot puneau întrebãri indiscrete despre meciul Jiul – Minerul Lupeni, scor 1-1, antrenorul Daniel Timofte s-a enervat si a scãpat porumbelul pe gurã. (C. Marinut)

Stiri Comentarii (0)

Locuintele noi – mai avantajoase decât cele vechi

Scãderea preturilor la apartamente este cauzatã de scãderea cererii pentru locuinte. Aceasta, la rândul ei, este cauzatã de frânarea creditelor.

Vestea bunã pentru cei care vor sã achizitioneze o locuintã, dar nu au fondurile necesare a venit odatã cu sedinta de politicã monetarã a BNR, care va pune la dispozitia bãncilor circa patru miliarde de euro.

Avantaje si dezavantaje
În scurt timp se vor ieftini creditele în euro iar românii nu vor mai fi atât de rezervati în a face un împrumut la bancã pentru a achizitiona o locuintã. Urmãtoarea problemã de care se loveste cel care îsi doreste o casã este aceea cã nu stie ce sã aleagã: o locuintã veche sau una nouã. Fiecare tip de casã/ apartament are avantaje si dezavantaje. În urmãtoarele rânduri vom prezenta succint câteva dintre ele:

Apartament vechi – Avantaje:
– pretul pe metru patrat este adesea mai mic
– arhitectura este deosebitã
– plasarea este centralã, în zone bune
– impozitele sunt mai mici

Apartament vechi – Dezavantaje:
– slab izolat termic
– nu existã curte proprie si nici garaj
– în unele cazuri necesitã lucrãri de consolidare
– valoare micã de piatã în caz de înstrãinare
– investitii mari pentru înfrumusetare

Apartament nou – Avantaje:
– suprafete generoase
– finisaje de calitate
– termoizolare si hidroizolare
– contorizare individualã
– compartimentare modernã
– existenta serviciilor de pazã
– existenta locurilor de parcare
– risc minim ca valoarea sã scadã

Apartament nou – Dezavantaje:
– cost mai ridicat pe metru pãtrat
– unele sunt amplasate în zone limitrofe
– incertitudinea asupra termenului de finalizare

La o simplã analizã vom observa cã balanta se înclinã în favoarea apartamentelor noi. Tot mai multe persoane care doresc sã achizitioneze o locuintã preferã apartamentele construite în blocuri noi si în ansambluri rezidentiale. Avantajele acestui tip de locuintã sunt mai multe si mai însemnate decât cele ale apartamentelor vechi si cum se cunoaste faptul cã românului îi place luxul, indiferent de cât plãteste pentru el, este usor de înteles acest comportament.

La începutul verii
Urmãtoarea ocazie de a profita de aceste avantaje ale locuintelor construite în ansambluri rezidentiale va apãrea la începutul verii, în perioada 29-31 mai, când se va organiza la Palatul Copiilor din Bucuresti târgul PROJECT EXPO: Imobiliare. Vizitatorii vor avea de ales între locuinte noi si confortabile, dar simple si ieftine, sau între locuinte luxoase la preturi mai ridicate, dar totusi, accesibile.
Acest târg este sustinut de cãtre Imopedia si Primãria Sectorului 4, în calitate de parteneri strategici.
Pentru mai multe detalii despre ofertele târgului, accesati www.projectexpo.ro!

Afaceri, Flash Comentarii (1)

„Ne-am pierdut rabdarea”

04protestminerRedactor: Dana Istudor

„Nu ne încercati!” acesta este avertismentul minerilor din Valea Jiului, sãtui de conditiile grele de muncã, dar si de salariile primite, însã mai ales, de posibilitatea ca mineritul sã disparã.

Doar a supravietuit
Virgil Scripcaru are 45 de ani si 17 ani de muncã grea în subteran, a fost victima accidentelor si spune senin cã în întreaga lui activitate n-a reusit sã realizeze nimic în Valea Plângerii, ci doar a supravietuit. A strâns din dinti tot timpul, pentru a  aduna anii de pensie, singura realizare pe care putea sã o aibã, însã si acest deziderat este pus în pericol. „Am 1.700 de lei dupã 17 ani de activitate. Conditiile de muncã nu pot fi descrise în cuvinte. Numai dacã vine cineva sã vadã cum muncim, sã vinã la fata locului si doar atunci poate realiza. Cu banii primiti dupã o lunã de muncã, o lunã foarte grea, nu putem decât sã ne achitãm datoriile. Tot timpul a fost greu, periculos, iar acum si locurile de muncã ne sunt puse în pericol”, spune ortacul de la Exploatarea Minierã Vulcan. Ar mai avea doar un an de zile pânã sã-si vadã visul cu ochii, o pensie care trece cu putin peste 1.000 de lei, însã visul lui este pus în pericol acum. Mihai Eremia, un alt ortac care a lucrat în mãruntaiele pãmântului timp de 18 ani, recunoaste si el cã nu a mai trãit nesiguranta din aceste zile niciodatã, nici mãcar la marea disponibilizare de acum 10 ani, când mii de mineri au fost pusi pe drumuri. „Sperãm sã fim auziti mãcar de aceastã datã. Am muncit o viatã întreagã, iar cu cele 17 milioane de lei (n.r. lei vechi) nu poti trãi decent. Avem credite, iar într-o lunã de zile plãtesti tot si-ti mai rãmâne sã supravietuiesti”.

Revendicãrile minerilor
– Pãstrarea drepturilor si facilitãtilor din actualul Contract Colectiv de Muncã pentru toti angajatii CNH-SA;
– Identificarea necesarului de investitii pentru mentinerea si dezvoltarea de capacitãti de productie, cât si pentru retehnologizarea si modernizarea procesului de productie;
– Reanalizarea cuantumului ajutorului de stat pentru perioada 2009-2020;
– Majorarea pretului huilei energetice la valoarea celei de import;
– Reîmprospãtarea fortei de muncã prin angajãri de personal;
– Reorganizarea CNH-SA si includerea acesteia într-un complex energetic, fãrã externalizarea vreunei sucursale din componenta companiei.

Comunitate Comentarii (0)

Sute de hunedoreni au cerut ajutorul medicilor

03accidenttrecereRedactor: Nicolle Ebner

De Sãrbãtorile Pascale, Ambulanta, SMURD si Unitãtile de Primiri Urgente (UPU) din spitalele hunedorene nu au avut parte de liniste sau mãcar de o clipã de rãgaz, fiind nevoite sã lucreze la “foc continuu”.

Ambulanta+SMURD, 400 de interventii
Peste 400 de apeluri au fost înregistrate, la serviciul judetean “Ambulanta”, în cele trei zile de sãrbãtoare (18-20 aprilie), medicii si personalul medical fiind solicitati sã intervinã în tot atâtea situatii de urgentã. În timp ce marea majoritate a hunedorenilor petrecea în familie sau cu prietenii, echipajele de interventie au avut parte de accidente de circulatie, incendii, decedati la domiciliu, persoane decedate în stradã, stãri avansate de ebrietate, indispozitii din cauza abuzului de mâncare, si un caz mai complex de traumatism cranio-cerebral înregistrat la un tânãr din Uricani, care a fost trimis la Tg. Mures. „Anul trecut au fost mult mai putine interventii. Acum, am fost nevoiti sã trimitem la cazurile medicale si echipele SMURD, mai mult decât de obicei. Dar, împreunã am reusit sã facem fatã tuturor solicitãrilor si sã acoperim tot judetul”, spune Vali Filimon, medic la „Ambulanta” Deva.

Mai cumpãtati decât în anii trecuti
În aceeasi perioadã de timp, la UPU Deva, s-a înregistrat o afluentã de 150 de pacienti/ 24 ore, însã doar 30 cu enterocolite, boli diareice si colici biliare, din cauza abuzului de mâncare. „De data aceasta, hunedorenii au fost mai asezati decât în alti ani. Am avut foarte mult de lucru din cauza accidentelor de circulatie – din care cel putin unul grav pe zi –,în schimb, s-a înregistrat o scãdere a numãrului de pacienti, care au ajuns la noi din cauza excesului de alimente sau alcool”, afirmã dr. Tãnase Popa, sef sectie UPU-SMURD Deva. Cinci persoane au fost internate la Spitalul Judetean Deva, din cauza indigestiilor, iar majoritatea hunedorenilor care au ajuns la urgentã din cauza consumului irational de alcool, printre care si femei, prezentau plãgi si lovituri din cauza cãzãturilor.

Eveniment Comentarii (0)

„Sunt dezgustat de ceea ce se întâmpla în politica româneasca”

Dupã conferinta de presã tinutã de Petru Mãrginean (foto), fost subprefect al judetului Hunedoara în perioada 2001-2003 si vicepresedinte al CJ Hunedoara între anii 2004-2008, am gândit cã-i musai sã schimb putin registrul suetei si sã o dau pe politicã. Nu de alta, dar e pãcat sã nu afle si hunedorenii câte ceva din istoria jocurilor de culise din politica autohtonã.

În 2003, mustãceam când Petru Mãrginean, schimbat din functia de subprefect, spunea, tot într-o conferintã de presã, cã „am sã mã întorc la prefecturã, dar de data aceasta în calitate de prefect”. Ca acum, sã aflu cã nu vorbea aiurea, dar a renuntat.  Se pare cã avea el informatiile lui cã nu ies jocurile, cã nu degeaba a fãcut armata la Securitate si vrea postul de sef la DGIPI (2 si un sfert). În plus, recunosc cinstit cã m-a impresionat atitudinea lui Mãrginean. Este primul om politic pe care l-am cunoscut în cei 14-15 ani de presã care îsi cere scuze alegãtorilor pentru cã, indirect, i-a mintit în campania electoralã. Spun indirect, pentru cã si el a crezut în minciunile din programul de guvernare al PSD, cu care i-a îmbrobodit pe hunedoreni.

Crezi cã s-a schimbat ceva dupã campania electoralã?
Nu, se minte în continuare în lumea politicã si se minte grosolan, de cãtre Cazacu, de cãtre Geoanã, de cãtre Nicula. Se minte în prostie doar pentru a ocupa functii, pentru a face jocurile politice pe bani, pe produse, pe tichete de concediu, pe tichete de masã. Nu am vrut sã mã duc niciunde cu ei. Nici la Geoagiu nu am fost pentru cã nu am vrut sã mã duc sã dansez lasciv, lângã Mircea Geoanã, sã-l mângâi pe umeri sau pe alte pãrti ale corpului ca sã obtin functii. Nu am vrut sã merg cu Nicula la Timisoara unde trebuia sã mã întâlnesc cu Mircea Geaonã, deoarece vezi Doamne, mi-ar trebui nu stiu ce functie de prefect. Nu am vrut sã fac jocul nimãnui ca sã ocup niste functii. Am dorit doar sã trimit o adresã din partea colegilor PC la PSD Hunedoara si la Bucuresti prin care mi-am exprimat intentia de a ocupa functia de prefect. Dar jocurile s-au fãcut de cãtre cei de aici, Cazacu, Nicula, parlamentari si asa mai departe, oameni fãrã caracter, fãrã onoare, împreunã cu Mircea Geoanã, alt mincinos, care vã asigur cã nu va câstiga alegerile prezindentiale, deoarece cred cã este omul lui Bãsescu. Am ajuns sã fiu dezgustat de ceea ce se întâmplã în politica româneascã si cred cã si lumea s-a sãturat de aceste minciuni în care si eu am crezut.

Dezgustul tãu fatã de politica româneascã nu seamãnã mai mult a frustrare cã nu ai ajuns prefect?
Nu sunt un frustrat, ci doar dezgustat. Dati-mi voie sã vã spun cã unii care sunt numiti acum pe functii nici nu i-am vãzut în campania electoralã. Altii stau încã pe tusã si nu sunt bãgati în seamã pentru cã la ei, la PSD, încã se merge cu banul, cu porcul, cu vitelul, vine cu mielul acum de Pasti, la ei încã merg treburile astea. Asta mã deranjeazã, cã sunt oameni buni la ei si stau pe margine, iar altii sunt fãcuti înalti functionari publici în 24 de ore. Cine a mai auzit de asa ceva, numai în România e posibil. Si am sã vã spun cã si la prefecturã este o mare incompatibilitate, dar asta o lãsãm pe sãptãmâna viitoare.

Hai sã lãsãm supãrarea si mai bine spune cum ai refuzat tu propunerea lui Adrian Nãstase de a fi presedintele PSD Hunedoara si prefectul judetului?
În toamnã, mã sunã Dan Voiculescu si-mi spune cã Adrian Nãstase se aflã în Deva si doreste sã se întâlneascã cu mine. M-am dus la Restaurantul de la Hotel Deva si am luat micul dejun împreunã, iar Adrian Nãstase mi-a spus cã stie tot ce se întâmplã în PSD care este un partid mare, cu oameni buni, care muncesc, dar foarte fractionat, unii panglicari sunt pusi acolo numai ca sã se foloseascã de brand-ul partidului si-si bat joc de cei care muncesc. Situatie care se întâlneste si acum. Atunci, Nãstase mi-a promis functiile de presedinte al PSD si de prefect al judetului Hunedoara. Artunci, ca sã nu creez probleme în PSD, i-am rãspuns cã îl ajut cu toatã echipa PC, asa micã cum este ea, din toatã inima, ca PSD sã câstige alegerile în judet Hunedoara. Si dacã vã aduceti aminte, PSD+PUR din judetul Hunedoara, la acea vreme, a fost singurul judet din Transilvania care a câstigat alegerile. Pentru cã am refuzat, m-a întrebat pe cine vãd eu presedinte, din toti social-democratii hunedoreni. I-am spus cã Victor Vaida, care nu stiu dacã este foarte bun politician, dar este un un foarte bun profesionist, un om echilibrat. Asa a ajuns Victor Vaida presedintele PSD Hunedoara. Când am iesit de acolo, toti stiau cã vreau sã le iau locul. Serafinceanu, Rudeanu, deja sunau telefoanele cã bãietii de la informatii misunau pe acolo încã de când am ajuns la restaurant. Nu am vrut post pentru mine, cum nu am vrut nici acum, dar mãcar în aceastã conjuncturã nu am cerut decât respectarea unor întelegeri puse pe hârtie. Oare tovarãsul Geoanã stie ce se întâmplã în judetul Hunedoara sau îl intereseazã doar sã danseze lasciv la Geoagiu?

De ce trebuie sã-l aperi tu pe Adrian Nãstase în conferintele de presã? De ce nu-l apãrã partidul lui?
Eu am o obligatie moralã fatã de Adrian Nãstase si încerc sã mã achit de ea. A fost singurul cu care puteai sã ai un dialog si sã spui lucrurilor pe nume, dar PSD nu-l apãrã deloc, ba încearcã si mai mult sã-l arunce în groapã. La toti le este fricã de Nãstase pentru cã este peste nivelul lor. Asta este marea prostie a oamenilor politici care se înconjoarã de oameni mai slabi ca ei, numai ca sã perie toatã ziua, ne ducem dracului toatã tara. Tocmai de asta cred cã Mircea Geoanã este doar un candidat de paie care nu vrea sã câstige, ci are doar o întelegere cu Traian Bãsescu. I s-a promis functia de prim ministru în cazul în care Bãsescu ajunge din nou presedinte. Ei singuri recunosc cã îi asteaptã vremuri grele. M-am întâlnit cu cineva de la PSD si singur, cu gura lui, mi-a spus cã trebuie sã-si punã grilaje la sediul din centru, cã o sã iasã oamenii în stradã si o sã arunce cu pietre, pentru cã si-au dat seama cã promisiunile din campanie sunt minciuni. Nu-i intereseazã cã iese PSD de la guvernare în luna noiembrie, ci vor ca în cartea lor de muncã sã scrie „director”. Asta-i intereseazã pe ei. De aia mergem cum mergem si de aceea nu-mi trebuie nimic, nici o functie. Cum spuneam sunt dezgustat de cum se face politicã în România.

Interviu Comentarii (1)

„M-au amenintat ca ma omoara”

Regizorul Felicia Dalu (medalion stânga) si Nicodim Ungureanu (medalion dreapta), directorul Teatrului Municipal din Deva sunt nevoiti sã apeleze la ajutorul politiei pentru a pune capãt amenintãrilor si distrugerilor venite din partea unor persoane rãmase încã necunoscute si care-i terorizeazã pe cei doi coordonatori ai teatrului, de mai multe zile.

Cei doi considerã cã aceia care apeleazã la astfel de metode, cu scopul de a-i alunga din teatru, sunt chiar o parte dintre actualii si fostii angajati.

Amenintatã cu bãtaia si viol
În acest week-end, timp de trei zile, regizorul Felicia Dalu a fost asaltatã de apeluri date de la diferite telefoane publice din Deva, unele dintre ele chiar si în puterea noptii. Anonimii mizau pe faptul cã victima este o femeie si au terorizat-o pe Felicia Dalu, încercând sã o înfricoseze, cu tot felul de cuvinte amenintãtoare, unele proferate chiar dupã miezul noptii, pornind de la bãtaie si ajungând pânã la viol. „Initial au încercat sã mã sperie insinuând cã între mine si directorul Nicodim Ungureanu ar fi o relatie amoroasã si-l vor informa pe sotul meu de acest fapt. Nu am bãgat în seamã asemenea mojicii, deoarece prietenia care ne leagã, pe mine si pe sotul meu, de Nicodim este veche de zeci de ani. Este o prietenie adevãratã care s-a clãdit în timp, si pe încredere. Când au vãzut cã nu au avut succes, au devenit mai agresivi si mi-au dat de înteles, tot la telefon, cã niste bãieti buni sunt dispusi sã mã viziteze într-o noapte, în camera de la teatru. M-au amenintat si cu bãtaia si cu violul”, a declarat regizorul Felicia Dalu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Masinã distrusã în fata primãriei
În aceeasi perioadã, autoturismul directorului Nicodim Ungureanu, parcat în fata Primãriei Deva pentru mai multã sigurantã, a fost distrus pur si simplu ca urmare a zgârieturilor fãcute pe toatã suprafata masinii, tot de cãtre persoane necunoscute. „De obicei, tin masina în curtea teatrului dar de data aceasta am parcat-o în fata primãriei pe timp de noapte, pentru cã în curte am adãpostit masinile actorilor veniti de la Bucuresti, Vâlcea si Brasov. Am fost nevoit sã iau aceastã mãsurã de precautie deoarece, în urmã cu o lunã, unul dintre angajatii nostri i-a dat de înteles actorului Dan Cogãlniceanu cã ar fi bine sã nu-si mai lase masina în fata teatrului. Omul avea semnale cã persoane rãu voitoare puneau la cale o actiune nocturnã prin care sã-i distrugã masina personalã. Le-am protejat pe ale actorilor, în schimb mi-au distrus-o pe a mea” declarã Nicodim Ungureanu, directorul TMD.

Cercul suspectilor
Cei doi sunt convinsi cã amenintãrile si distrugerea masinii au scopul de a le face viata un chin, astfel încât sã-i determine sã renunte la proiectele culturale si sã pãrãseascã Deva. Punând cap la cap firul evenimentelor, Felicia Dalu si Nicodim Ungureanu au identificat deja un cerc de suspecti si sunt convinsi cã totul a fost pus la cale de unii dintre angajatii nemultumiti cã sunt pusi la muncã, si fosti angajati-nemultumiti cã si-au pierdut posturile tocmai pentru cã nu munceau. În cercul suspectilor intrã si politistii comunitari care pãzesc tot timpul primãria dar care nu au vãzut ori s-au fãcut cã nu vãd cine a distrus autoturismul directorului Nicodim Ungureanu aflat în parcarea Primãriei Deva.
În aceastã dimineatã, coordonatorii TMD vor depune o sesizare oficialã la Politia municipiului Deva pentru identificarea autorilor si tragerea lor la rãspundere.

Exclusiv Comentarii (0)

Sa ne traiesti maestre, oriunde te-ai afla!

Sueta de astãzi este dedicatã unui mare om, care prin harul lui a descretit fruntile si a adus un car de bucurie în sufletele a milioane  si milioane de români.

Întâmplãtor, (ca întotdeauna, mâna destinului te cãlãuzeste acolo unde trebuie sã fii si sã înfãptuiesti „lucrarea” ce trebuie înfãptuitã), la o petrecere exclusivistã-8 Martie, ce sã o mai dau cotitã-am cunoscut-o pe Gina. O femeie obisnuitã, ca noi toate de altfel, dar care mi-a stârnit interesul în mod special când am aflat cã este fiica lui Nea’ Lucicã Radulian, unul dintre cei mai mari actori de revistã din tarã. Vedeam deja, cu ochii mintii, o suetã scrisã pe douã pagini color, cu o multime de date despre cum era si ce fãcea Nea’ Lucicã. Apoi am revenit asupra ideii si am sã vã explic si de ce. Pentru cei care l-au cunoscut, cuvintele sunt inutile, amintirile pãstrându-si nealteratã valoarea. În al doilea rând, nu voi reusi niciodatã-oricât de interesant ar fi articolul meu – sã captez întreaga atentie a noii generatii de cititori. Ba chiar i-as pierde, speriati de atâta text. Asa cã am decis sã scriu un articol scurt, concis, prin care sã le transmit devenilor, cã teatrul devean a dat publicului român unul dintre cei mai mari actori din România. Iar unul ca Nea’ Lucicã Radulian, pânã acum nu s-a mai nãscut. Si apoi, dupã încã o clipã de cugetare, am considerat cã vorbele mele pãlesc în fata omagiului transmis de maestrul Alexandru Arsinel, prin intermediul MESAGERULUI HUNEDOREAN.

“Nea Lucicã, reper pregnant a ceea ce a însemnat actorul de revistã românesc”
„Îl cunosc pe Radulian de când am intrat în teatrul de revistã, în 1964. Existau pe atunci câteva teatre de revistã de renume în tarã, Deva fiind printre cele mai apreciate. Acolo lucrau câtiva dintre marii nostri creatori de revistã, Puiu Maximilian, Vasile Veselovschi, care nu de putine ori veneau sã monteze câte o revistã la Deva. Nu numai din ceea ce-mi spunea Puiu (n.r.-sotul actritei Stela Popescu), am putut sã-mi dau seama de ceea ce înseamnã marea personalitate a acestui actor de exceptie, Radulian, în peisajul revistei românesti, mai ales ca lider al teatrului de revistã din Deva. El a dispãrut, rãmânând unul din reperele cele mai pregnante a ceea ce a însemnat actorul de revistã românesc. Stiu cã Puiu Maximilian avea o admiratie deosebitã pentru el si-mi spunea: “mã duc la Deva sã montez un spectacol, pentru cã acolo am un corp de balet valoros si un mare actor. Faptul cã în curând, se va relua activitatea la teatrul de revistã din Deva mã bucurã enorm, pentru cã, între timp, din cauza unui dezinteres-poate si a unor conducãtori si a unor factori de rãspundere localã, au dispãrut multe asemenea institutii. Mã bucur cã teatrul de revistã din Deva îsi va redeschide portile si chiar sugerez – ca sã nu parã ceva ostentativ – ca Teatrul din Deva sã poarte numele acestui mare actor, care a fost Radulian…

Despre adevãratul sacrificiu de dragul artei
Nea’ Lucicã nu a fost alãturi de familie nici când i-au murit pãrintii si nici sora, pentru cã avea spectacole anuntate, în fiecare zi. Juca în disperare, ca sã nu moarã teatrul. Pentru asta era nevoie de bani, iar el era cap de afis. Fãcea sãli pline în toate marile teatre din România, dar si în cãminele culturale din vârful muntelui sau cãtune uitate de Dumnezeu. Trecea prin momente dramatice-cu gândul la familia îndoliatã-iar spectatorii râdeau cu lacrimi, numai când îl vedeau intrând pe scenã.

Despre valoarea moralã a omului Lucian Radulian…
…care nu si-a bârfit niciodatã, în cei 38 de ani de carierã pe scena Teatrului de Revistã din Deva, nici un coleg si care nu a avut nici mãcar o zi de concediu medical, cu toate cã efortul fizic era inuman. Alãturi de Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Jean Constantin, Maria Tãnase, Ioana Radu, a strãbãtut tara în lung si în lat, în turnee si de 90 de zile, iar noptile le petrecea în „vagonul artistilor” anexat întotdeauna la trenul care îi ducea la destinatia programatã. S-a îmbolnãvit de astm, din cauza rãcelilor netratate contactate pe scena deveanã si cele din tarã, dar asta, pentru cã scena a fost viata lui. Si sã-i facã pe oameni sã râdã, nu sã se facã de râs.

A fost odatã, ca niciodatã…
Despre toate astea am vorbit cu Gina, fiica lui Nea’ Lucicã, acela care a ajuns actor de revistã în 1958, odatã cu „nasterea” teatrului din Deva, dar si cu maestrul Alexandru Arsinel, care a vorbit atât de frumos despre cel care… a fost. S-a nãscut într-o zi de 28 martie, iar zilele trecute s-au împlinit sapte ani de când a plecat în cel mai lung turneu, pentru cã aceia de dincolo de nori aveau nevoie de harul lui. Si, cum bine spunea maestrul Arsinel, acest “lider al teatrului de revistã din Deva”, care eclipsa orice alt artist cu talentul sãu nativ (Nea’ Lucicã Radulian avea doar patru clase, dar o bibliotecã imensã, pe care a devorat-o de-a lungul vietii si care s-a cizelat si educat ca un adevãrat autodidact), acest actor de exceptie meritã sã devinã nemuritor. Lucrare ce se poate înfãptui dând viitorului teatru de revistã din Deva numele marelui artist, care si-a dat si viata pentru renumele scenei devene.

De ce nu Teatrul de Revistã „Lucian Radulian” din Deva?
Maestrul Alexandru Arsinel îmi spunea cã ar fi extrem de încântat, dar si onorat, ca evenimentul redeschiderii teatrului de revistã sã fie marcat cu un spectacol al Teatrului “Constantin Tãnase”, din Bucuresti. Si de ce nu, pentru cã Nea Lucicã avea nouã ani când si-a întâlnit destinul. Pe marele Constantin Tãnase. Atunci a decis sã se facã actor de revistã, indiferent cât de amarã avea sã fie pâinea din spatele cortinei. Sã ne trãiesti maestre, oriunde te-ai afla!

Reportaj Comentarii (0)

Cum ne face orasul nostru mai culti…

Citeam zilele trecute un articol referitor la Cluj. Veniserã acolo niste profesori universitari nemti, de la o facultate de arhitecturã.

S-au plimbat ei prin Cluj si au zis cã au învãtat foarte multe despre cum nu trebuie procedat. Au decis cã, exceptie fãcând centrul vechi, restul orasului a fost pur si simplu destructurat începând cu perioada comunistã.
Pãstrând proportiile, am privit cu mare atentie la Deva noastrã, pe care o critic, dar la care tin si la care mã raportez, dacã tot nu am plecat pânã acum de aici. Nu e greu de ramarcat ceea ce am spus si cu alte ocazii – orasul îsi meritã atributul de cochet, dar, desi nu e mare, prezintã aceeasi diferentã substantialã între centrul vechi si constructiile noi. Cu pãrere de rãu, trebuie sã remarc faptul cã nu existã în Deva nici o ctitorie comunistã sau constructie post-decembristã care sã se ridice la nivelul celor construite pânã în 1930. Dovada cea mai bunã este vadul comercial pe care îl are asa-numitul centru vechi, între blocul turn de la Casa de culturã si clãdirea superbã a Consiliului Judetean. Bulevardul Decebal este rece, bãtut de vânturi, pentru cã a fost conceput pe directia predominantã a curentilor de aer, fãrã sã facã cineva vreun studiu de urbanism.
Centrul vechi este pagina de culturã a orasului. Instinctiv, oamenii îi cautã cãldura si intimitatea. Autoritãtile au rãmas în vechile clãdiri administrative si nu cred cã s-ar simti mai bine în blocul ridicat prin 1984 în centrul care urma sã devinã civic.
Deva e mai ales centrul ei secesion, centrul care o leagã de Europa, centrul prin care s-a salvat de la uniformizarea comunistã. Iar Cetatea este blazonul.

Educatie si cultura Comentarii (0)

Mai, luna lansarii candidatilor pentru PE

PNL, PDL si UDMR îsi lanseazã candidatii pentru Parlamentul European (PE), în primele zile ale lunii mai. Dacã liberalii si democrat-liberalii au ales ca lansarea candidatilor sã aibã loc, în 9 Mai, de Ziua Europei, UDMR a decis sã se arunce în lupta pentru Parlamentul European în 4 mai, la Sf. Gheorghe, cel mai mare oras al judetului Covasna.

PNL, la Brasov, de Ziua Europei, cu invitati de marcã
Potrivit presedintelui PNL Hunedoara, Mircia Muntean, lansarea oficialã a candidatilor PNL pentru PE va avea loc, la Brasov, în cadrul unei ceremonii ce va fi organizatã de Ziua Europei (9 mai), eveniment la care a fost invitat si Graham Watson, presedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), despre care Mircia Muntean afirmã cã va fi viitorul presedinte al PE. La doar doi ani de la accederea României în PE, liberalii hunedoreni au reusit sã-si impunã propriul candidat, Benoni Ardelean, pe un loc sase, eligibil 100 la sutã. În judet, Benoni Ardelean îsi va lansa candidatura la sfârsitul lunii mai (29-30), fiind sustinut de Crin Antonescu. Presedintele PNL a confirmat participarea, alãturi de candidatul hunedorean, la turul de fortã organizat de acesta prin mai multe zone ale judetului.

PDL, acelasi scenariu, la Bucuresti
Demisia Elenei Bãsescu din PDL a încurcat putin planurile democrat-liberalilor hunedoreni care, cel putin în municipiul Petrosani, s-au apucat de strâns semnãturi pentru sustinerea Elenei Bãsescu si a lui Matei Oprita la alegerile europarlamentare. Ieri, liderul PDL Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi, a confirmat cã Matei Oprita este singurul candidat al democrat-liberalilor hunedoreni. Lansarea candidatilor PDL pentru alegerile europarlamentare si a ofertei electorale vor avea loc în 9 mai, la Sala Palatului din Capitalã, printre invitati aflându-se si Antonio Lopez, secretarul general al Partidului Popular European (PPE).

UDMR mizeazã pe Sf. Gheorghe (purtãtorul de biruinti)
Deschiderea campaniei electorale si lansarea candidatilor UDMR va avea loc în 4 mai, în municipiul Sf. Gheorghe. Presedintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, are sanse reale de a obtine un al doilea mandat de europarlamentar, ocupând locul doi pe lista „Solidaritãtii UDMR”, dupã Laslo Tokes. Potrivit lui Winkler, mesajul ce va fi folosit în campania electoralã va fi unul unitar, al solidaritãtii maghiare, iar strategia de campanie prevede ca primii cinci candidati UDMR sã ajungã sã se întâlneascã, personal, cu electoratul din toate judetele din Ardeal.
PSD Hunedoara a decis sã sustinã candidatura Dacianei Sârbu, dar si pe primarul Dãnut Buhãiescu, care a rãmas doar cu nominalizarea, deoarece nu este pe loc eligibil.

Politica si administratie Comentarii (0)

Talentul învinge vârsta

Maestra FIDE Daria Visãnescu (foto) a cucerit într-o manierã clarã titlul de campioanã nationalã la categoria 14 ani, desi ea are doar 12 ani si jumãtate.

Performantã de exceptie
„Micuta Kasparova” a obtinut opt puncte din nouã posibile (sapte victorii si douã remize) la editia 2009 a Campionatului National Sah junioare, desfãsurat în perioada 7-17 aprilie la Voineasa, si a devenit „reginã” a categoriei 14 ani. Daria, care are dublã legitimare la Clubul de Sah Deva si la Politehnica Iasi, are doar 12 ani si jumãtate, iar performanta ei este consideratã una de exceptie. „Victoria la categoria 14 ani în contextul în care are doar 12 ani si jumãtate e o surprizã de proportii. Succesul Dariei demonstreazã cã ea e cea mai talentatã din tarã dintre jucãtoarele noii generatii. E mare lucru sã realizezi un punctaj atât de bun si sã ai victorii în fata principalelor pretendente la podium. Daria era campioanã încã înainte de ultima rundã si a propus remizã, desi ar fi putut câstiga si acel joc”, a spus Corneliu Hotãran, presedintele Clubului de sah Deva.

Mutare beneficã
Una dintre explicatiile „exploziei de fortã” din jocul Dariei poate fi datã de transferul ei la o scoalã din Deva si pregãtirea de la Clubul de Sah Deva sub îndrumarea maestrului international Codrut Florescu. „Se simte mâna lui Florescu în jocul ei.
S-au pregãtit bine împreunã, pentru cã amândoi au un talent special pentru sah”, a precizat Corneliu Hotãran. Daria a fost descoperitã, formatã si a obtinut primele succese sub bagheta antrenorului Gheorghe Scurhan de la CS Comexim Vulcan.

Rezultatele Dariei la CN 2009:
Runda 1: 1-0 cu Gabriela Didiliuc (CSM Ploiesti);
Runda 2: 1-0 cu Mãdãlina Silaghi (Mediator Giarmata);
Runda 3: remizã cu Diana Serbãnescu (Clubul de Sah Bucuresti);
Runda 4: 1-0 cu Ioana Gelip (Poli Iasi);
Runda 5: 1-0 cu Georgiana Morea (Poli Iasi);
Runda 6: 1-0 cu Mãdãlina Dumitrescu (Clubul de Sah Bucuresti);
Runda 7: 1-0 cu Elena Toma (CS Olimp Focsani);
Runda 8: 1-0 cu Ramona Firaru (CS Otopeni);
Runda 9: remizã cu Andreea Ciutac (Clubul de Sah Bucuresti).

Clasamentul:
1. Daria Visãnescu – 8 puncte;
2. Georgiana Morea -7, 5 p;
3. Ioan Gelip – 6,5 p.

Fără categorie Comentarii (0)

Trei localitati afectate de un nor de zgura

Supãrare mare pe capul gospodinelor din satele Bejan, Cãinel si Chiscãdaga. Dupã ce si-au fãcut casele lunã si bec, primenind aerul si toalele din odãi în semn de cinstire a Sãrbãtorilor Pascale, ieri, au fost nevoite sã ia munca de la capãt.

Probe de aer
Ieri, în jurul orei 14.30, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Hunedoara a fost anuntatã de câtiva locuitori speriati cã satele Bejan, Cãinel si Chiscãdaga au fost înghitite pur si simplu de un nor de particule de zgurã. Oamenii au relatat cã vântul puternic a antrenat o cantitate impresionantã de particule de zgurã de pe halda de steril ce apartine Termocentralei Mintia. Imediat, specialistii din cadrul laboratorului APM Hunedoara au plecat la fata locului, pentru a preleva probe de aer în vederea determinãrii continutului de praf dispersat în aer, pe raza celor trei localitãti. Conform procedurii, rezultatul analizelor de laborator va fi cunoscut dupã 24 de ore.

Haldã udatã periodic
Potrivit primelor estimãri, incidentul de mediu s-a produs din cauza rafalelor puternice de vânt si a mediului prea uscat. Costel Alic, director general al Termocentralei Mintia spune cã unitatea energeticã lucreazã cu un singur grup, ceea ce înseamnã si reducerea debitului de apã, neajuns, care s-a remediat fãrã complicatii, prin cresterea debitului de apã. „Singura solutie, imediatã, pentru a evita repetarea unui asemenea incident este umezirea periodicã a zgurii haldate, astfel încât sã nu mai poatã fi luatã de vânt”, spune Georgeta Bara-bas, director interimar al APM Hunedoara.
Depozitul de zgurã al Termocentralei Mintia reprezintã unul din obiectivele cuprinse în programul de conformare negociat cu UE, iar din 2010 va trebui schimbatã solutia tehnicã de depozitare.

Fără categorie Comentarii (0)

Primeste stiri prin e-mail

Introduceti adresa de e-mail:

Facebook-Mesagerul Hunedorean Twitter-Mesagerul Hunedorean
Google+Mesagerul Hunedorean
 

Ultima ora

Cum va fi vremea, până în 8 martie?

   Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 februarie – 8 martie, pentru toate regiunile din ţară. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare […]

 

Editia zilei

Mesagerul Hunedorean - Editia zilei
 

 

 

EDITORIAL

 • De ce a pierdut Ponta? Cum a câştigat Iohannis?
 • 17 noiembrie 2014

  MIRCEA
  LEPADATU
  Citeste tot articolul

  Gura lumii

  Gura lumii 27.02.2015

  Un restaurant din oraşul cu cetate, care s-a afirmat şi şi-a construit o reputaţie serioasă în special prin preparatele cu specific italian, şi-a cam dezamăgit în ultima vreme clienţii din cauza unui nou fel de mâncare introdus în meniu. Foarte gustos şi, în consecinţă, şi foarte popular în unele restaurante din localităţi cu mai mulţi […]

   

  Destinatii turistice

   
   

  Comentarii

   

  Informatii utile

  Primaria municipiului Deva:
  213435 - 218325
  Prefectura Hunedoara:
  211850 - 211439
  Consiliul Judetean Hunedoara:
  211350 - 211624
  Apel Unic de Urgenta:
  112
  ITM Hunedoara:
  213416 - 221170
  Politia municipiului Deva:
  217730
  Casa Judeteana de Pensii:
  211031 - 219094
  CNAS Hunedoara:
  211776 - 219280
  OPC:
  214971
   

  Horoscopul zilei

   

  Sondaj

  Va rezista Guvernul Ponta până în 2016, la finalul mandatului?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Cabinet Senatorial Haralambie Vochiţoiu

  ziare

  Curs valutar

  Calendar

  aprilie 2009
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
      Mai »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  

  Parteneri

  Arhive

   

  Primeste stiri prin e-mail

  Introduceti adresa de e-mail: