Actualitate

Natalia Bumbac

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban (foto), prezent la Deva la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat că toţi pensionarii care au lucrat la grupele I şi II de muncă trebuie să beneficieze de recalcularea pensiilor, conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 291. În acest sens, şeful liberalilor a promis că partidul pe care-l conduce va sprijini această categorie de pensionari să atace în instanţă HG susmenţionată, pentru a-şi obţine drepturile băneşti. Hotărârea prevede recalcularea pensiilor doar pentru persoanele care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011.
Mulţi pensionari din această categorie în judeţ
„Ştiu că Hunedoara este un judeţ cu foarte mulţi cetăţeni care au muncit în grupa I şi II de muncă. Siderurgia, mineritul erau încadrate în aceste grupe de muncă. După cum am anunţat public, Guvernul PSD a adoptat o Hotărâre cu nr. 291 prin care toţi românii care au muncit în grupa I şi II de muncă şi s-au pensionat, au primit decizia, până la 1 ianuarie 2011 sunt împiedicaţi să li se recalculeze pensia în conformitate cu legea. Practic, deciziile de pensionare de după 1 ianuarie 2011 au cuprins sporul şi avantajele fireşti care au fost acordate pentru cei care au lucrat în grupa I şi II de muncă, în timp ce toţi cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2011 nu au dreptul să li se recalculeze pensiile, pentru a ajunge cu pensia la nivelul conferit de lege”, a afirmat Ludovic Orban.
Aşteptaţi la sediul PNL
Orban a mai adăugat că PNL a formulat deja o plângere prealabilă tip pentru a demara acţiunea în instanţa de contencios-administrativ la care îi aşteaptă să se alăture toţi pensionarii dezavantajaţi de HG atacată. „Transmit un mesaj către toţi cetăţenii români care se află în această situaţie, că PNL a formulat plângerea prealabilă şi acţiunea în contencios. Am decis ca fiecare filială judeţeană să apeleze la un avocat care să ofere consultanţă juridică acestor pensionari. Consultanţa juridică constă în completarea plângerii prealabile. Orice pensionar care se află în situaţia asta este aşteptat la sediul PNL, conform unui program pe care-l va defini fiecare filială. Vom acorda asistenţă juridică pe toată perioada în care se vor desfăşura aceste procese în instanţa de contencios administrativ. Repet: obiectivul nostru este anularea acestui act normativ, care instituie o gravă discriminare între categori de cetăţeni români”, a explicat preşedintele PNL. Ludovic Orban a mai precizat că diferenţele între veniturile pensionarilor care au muncit la grupele I şi II de muncă şi cărora li s-au recalculat pensiile în baza HG nr. 291 sunt mai mari cu sume între 300 şi 900 de lei faţă de pensiile celor care nu li s-au recalculat.
În completarea celor spuse de Orban, preşedintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuş, a arătat că filiala judeţeană a partidului a desemnat-o pe Oana Frânc ca avocat care le va asigura asistenţă juridică pensionarilor mineri şi siderurgişti implicaţi în problema respectivă.

4 comentarii la „

  • Labareli,oare nu-si da nimeni seama ce inseamna ca zeci de mii de pensionari sa dea statul in judecata-ani de zile pt solutionare de catre instante! Problema trebuie rezolvata de guvern prin elaborarea de norme conforme cu legea recalcularii -care e buna- si anularea normelor stabilite prin acea hg 291! Iar in tara sunt sute de mii de cazuri de recalculari pt gr1/2!

  • Daca guvernul actual ne-a facut o nedreptate , cum spui tu pensionar ca guvernul poate rezolva. De ce nu a rezolvato din prima. Asa ca una din formele de lupta la o nedreptate este actiunea in justitie

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura