EvenimentFlash

„Dai un ban, dar stai în faţă”

Livia Botici

Indiferent că li se cere să dea şpagă sau nu, pacienţii din România nu stau mult pe gânduri atunci când vine vorba despre sănătatea lor şi bagă mâna în buzunar instinctiv. Concluzia aparţine institutului de sondare a opiniei publice IMAS. Nici hunedorenii nu se lasă mai prejos, întrucât, din câteva zeci de persoane pe care le-am întrebat ieri dacă dau sau nu şpagă la medici, fără nici o excepţie, toate au răspuns afirmativ.

„Dacă nu dai, te lasă să mori”

Din cele declarate de devenii pe care i-am intervievat în cursul zilei de ieri, toţi spun că preferă să dea nişte bani, dar să fie trataţi cu atenţie. „Sigur că da, dau şpagă de fiecare dată când ajung la spital, sau la oricare medic. În România, dacă nu dai nici un leu, nimeni nu te bagă în seamă şi rişti să nu fi tratat. Asta este părerea mea. Am fost internată acum câteva luni, pentru o operaţie, şi am dat în jur de cinci milioane la doctori, asistente şi infirmiere, dar s-au şi purtat frumos cu mine. Cu toate acestea, o colegă de salon, o femeie bătrână, plângea să-i facă cineva un calmant şi nu venea nimeni. Abia după ce am rugat-o eu pe asistentă, aceasta i-a făcut femeii o injecţie. Totul merge pe bani la noi, cred că ne-a şi intrat în instinct”, ne povesteşte Ioana Cosmescu, o deveancă. Un alt locuitor al Devei, cu care am discutat ieri, ne-a spus că şi el dă şpagă atunci când ajunge pe mâna medicilor. „Nu ai ce face, dai un ban, dar stai în faţă. Şi eu am dat bani medicilor, pentru că mi s-a cerut. Peste tot în ţara noastră este aşa, dar nu numai în sistemul medical. Dacă sari cu banul, toţi sunt prieteni cu tine. Părerea mea este că de cele mai multe ori oamenii sunt de vină pentru corupţia care există, întrucât ei o perpetuează. Eu propun să nu mai dăm nici unul bani şi să îl reclamăm pe medicul care cere şpagă, ca să-şi facă treaba pentru care primeşte salariu. Sunt curios, oare aşa nu s-ar potoli toţi şmecherii care vor bani pentru a salva o viaţă?”, se întreabă Claudiu Groznav.

Şpaga, o problemă naţională

Un sondaj recent, realizat la nivelul întregii ţări, de IMAS, la comanda Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, cu privire la corupţia existentă în sistemul de sănătate românesc, a reliefat faptul că „91 la sută dintre persoanele intervievate consideră corupţia din sistemul de sănătate o problema critică ce are un impact direct asupra pacienţilor. Două treimi din repondenţi au afirmat că au oferit bani cadrelor medicale, iar 81 la sută dintre aceştia consideră că banii oferiţi au influenţat direct tratamentul primit de la cadrele medicale”. În ceea ce priveşte corupţia din sistemul sanitar, 91 la sută dintre cei chestionaţi percep fenomenul ca o problemă fundamentală, care afectează direct pacienţii. Majoritatea persoanelor intervievate consideră că atât pacientul cât şi medicul sunt vinovaţi că oferă, respectiv, acceptă şpagă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura