Reportaj

„Crimã ecologicã” la Rapoltu Mare

07 sapaturi arheologice Uroi

Nicolle Ebner

Ajunşi la capătul răbdării, locuitorii satului Uroi, care nu mai pot sta în case din cauza miasmelor de putreziciuni emanate de groapa de gunoi din satul vecin, Rapolt, au apelat la Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu şi cel mai important, la organizaţiile pentru protecţia mediului, Greenpeace România şi Agent Peace.

Gunoiul depozitat la Rapolt este adus din Italia?
Într-un memoriu trimis ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, în data de 6.07. 2009, locuitorii satului Uroi îi aduc la cunoştinţă faptul că, pe raza localităţii Rapoltu Mare, în aria Rezervaţiei Naturale Măgura Uroiului, funcţionează un depozit ilegal de gunoi, după cum spun petiţionarii. Ilegal, menţionează sătenii, deoarece se încalcă prevederile legale privind gestionarea deşeurilor. Gestionare care trebuie să se efectueze în condiţii de protecţie a sănătăţii populaţiei şi a mediului, însă nici pomeneală de aşa ceva. Localnicii spun că duhoarea emanată de gunoiul adus de camioanele Retim Timişoara la groapa de gunoi din Rapoltu Mare se simte încă de pe traseu, adică în timp ce sunt transportate, cu mult înainte de a fi descărcate la destinaţie. Plecând de la acest aspect, sătenii au devenit suspicioşi, bănuind că gunoiul, din cauza căruia sunt nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile, vine de la distanţe mult mai mari decât Timişoara. Bănuiala a fost confirmată de unul dintre şoferii de camion, care, tras de limbă de un sătean, i-a povestit cum a umplut maşina cu saci de gunoi transferaţi dintr-un alt camion lipit de al său. Prin urmare, locuitorii satului Uroi au solicitat ministrului Nemirschi să dispună efectuarea unui control al Gărzii de Mediu, precum şi: „sistarea depozitării deşeurilor în Rezervaţia Naturală Măgura Uroiului, verificarea provenienţei deşeurilor, deoarece există suspiciunea că provin din Italia iar importul deşeurilor este interzis, închiderea în condiţiile legislaţiei europene a depozitului”, se mai arată în memoriul semnat de zeci de săteni.

Din 2000, statul a transformat groapa de gunoi în zonă protejată
Prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, Parlamentul României a recunoscut, la poziţia 2.519, Măgura Uroiului (10 hectare), ca zonă protejată. Asta, în condiţiile în care deponeul de deşeuri din zona protejată de la Rapoltu Mare funcţionează încă din anul 1980 şi culmea, a primit de la instituţiile abilitate ale statului, aviz de funcţionare până în luna iunie a anului 2010. Dar nu mai miră pe nimeni o asemenea aberaţie, ştiută fiind meteahna celor care elaborează şi adoptă legi din birou, fără cunoaşterea realităţii, după cum îi taie capul.

Promisiuni de anihilare a duhorii, pe săptămâna viitoare
Şi, mai apare o problemă, care încurcă şi mai mult lucrurile. Groapa de gunoi este pe teritoriul administrativ al comunei Rapoltu Mare, iar cei deranjaţi de duhoare şi de
şobolanii care mişună peste tot sunt locuitorii satului Uroi, localitate ce aparţine de unitatea administrativ teritorială Simeria. Or, în această situaţie, primarul Simeriei nu-şi poate ajuta enoriaşii, iar edilul din Rapolt nu are nici un fel de problemă, deoarece pe oamenii lui nu-i deranjează mirosul de gunoi. În plus, contractul încheiat cu SC Retim-firma din Timişoara care, prin licitaţie publică, a concesionat groapa de gunoi în anul 2002,îi aduce 100 de milioane de lei vechi pe an, venit la bugetul local. Presat de reporterul MESAGERULUI HUNEDOREAN, primarul comunei Rapoltu Mare, Octavian Roman, s-a angajat că va rezolva în cel mai scurt timp problema mirosurilor grele care plutesc deasupra zonei. „Conducerea Retim Timişoara s-a angajat că săptămâna viitoare va aduce, din Germania, o soluţie specială care să anihileze mirosul”, afirmă primarul. Dar cum rămâne cu aria protejată, cu valorile arheologice care au supravieţuit mii de ani, iar acum se pierd printre gunoaie mustinde, nesortate? Ceea ce se întâmplă la Măgura Uroiului este o cruntă dovadă a preţului pe care l-au pus şi-l pun statul şi autorităţile pe valoarea noastră ca naţie.

Decişi să intre în greva foamei
În data de 26 iunie, locuitorii satului Uroi, aflat în imediata vecinătate a acestui depozit de gunoi, s-au revoltat spontan şi au blocat accesul TIR-urilor care aduceau gunoiul din Timiş, deoarece nu au mai putut suporta mirosul şi zgomotul produs de autovehiculele de mare tonaj. Din păcate pentru ei, contractele sunt „beton”, aşa că rampa de gunoi de la Rapolt va funcţiona în continuare. Numai că, localnicii nu mai vor să suporte până în 26 iulie mirosul neplăcut şi şobolanii şi au cerut întăriri. Sunt aşteptaţi reprezentanţii Greenpeace şi Agent Peace, iar până atunci, au postat pe Internet fotografii şi filmuleţe cu „crima ecologică” de la Măgura Uroiului, astfel încât să afle toată lumea cum sunt respectate legile, drepturile omului şi valorile din patrimoniul naţional. Şi, dacă nici organismele internaţionale nu vor reuşi să le facă dreptate, atunci sătenii sunt decişi să intre în greva foamei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura